Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За несплату податку під час виплати доходу нерезиденту оштрафують - ДФС

19 вересня 2018, 14:00
673
0
Реклама

Порядок оподаткування доходів, отриманих нерезидентом із джерелом їх походження з України визначено п. 141.4 ПКУ.

Резидент або постійне представництво нерезидента, що здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності, утримують податок з таких доходів, за ставкою в розмірі 15% їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.

Таким чином, до платника податку, який здійснює виплати доходу нерезиденту без утримання та внесення до бюджету податку з такого доходу, або який перерахував податок з доходів нерезидента до бюджету в повному обсязі, але пізніше терміну, контролюючим органом застосовується штраф, передбачений ст. 127 ПКУ.

Водночас пп. 129.1.1 ПКУ передбачено, що нарахування пені розпочинається при нарахуванні суми грошового зобов'язання, визначеного контролюючим органом за результатами податкової перевірки, - починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податків податкового зобов'язання, визначеного ПКУ (у т. ч. за період адміністративного та/або судового оскарження).

Отже, якщо контролюючим органом встановлено неутримання та/або несплата до бюджету одночасно з виплатою доходів нерезиденту податку з таких доходів, до платників застосовується відповідальність у вигляді штрафу, передбаченого ст. 127 ПКУ, та нараховується пеня відповідно до ст. 129 ПКУ.

Роз'яснення з розділу 102.25 модуля БАЗА ПОДАТКОВИХ ЗНАНЬ.

Про нюанси утримання податку на доходи нерезидента та заповнення декларації при виплаті ФОПом доходу нерезиденту читайте в матеріалі електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання безкоштовного доступу протягом 72 годин до аналітики інформаційно-правової системи "ЛІГА:ЗАКОН" скористайтеся ТЕСТОВИМ доступ до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини