Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За перевіркою правильності розрахунку пенсії звертайтеся до ПФУ

21 вересня 2018, 10:00
833
0
Реклама

У кожного, хто колись звертався за призначенням чи перерахунком пенсії, виникало питання чи правильно її розраховано.

Питання цілком справедливе, адже не всі знають детальний розрахунок пенсії, тим паче враховуючи, що умови та порядок обчислення пенсій постійно змінюється.

На що ж треба звертати увагу при вирішенні питання щодо правильності обчислення розміру пенсії? Відповідає Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення ФПУ.

Розмір пенсії залежить від тривалості підтвердженого особою страхового (трудового) стажу на момент звернення за призначенням (перерахунком) пенсії та величини одержуваного заробітку (доходу), на які нараховувався єдиний внесок (раніше збір на пенсійне страхування).

Відомості про порядок обчислення страхового стажу і заробітку, які взяті за основу при визначенні розміру пенсії, а також розміру пенсії, можна отримати із витягу з розпорядження про призначення (перерахунок) пенсії. Саме з нього можна дізнатися чи всі періоди стажу враховано при обчисленні пенсії. Зокрема, якщо до пенсійної справи внесено всі дані про стаж (на підставі трудової книжки, уточнюючих довідок про стаж, документів про навчання, службу та інші періоди роботи (діяльності)), то стаж при обчисленні пенсії має бути врахований у повній мірі. Зокрема, у розпорядженні про призначення (перерахунок) пенсії зазначається тривалість страхового стажу (наприклад, 37 років, 4 місяці 28 днів) і коефіцієнт стажу, який застосовано при обчисленні пенсії (відповідно 0,37333).

Те ж стосується і заробітної плати. Необхідно проаналізувати чи всі необхідні місяці заробітку враховані при обчисленні пенсії і чи відповідають дані про заробіток, враховані при обчисленні пенсії, даним, зазначеним у довідці про заробіток. Більше зазначені застереження стосуються заробітку за будь-які 60 календарних місяців до 30 червня 2000 року. Заробіток починаючи з 1 липня 2000 р., який враховується на підставі даних із системи персоніфікованого обліку, який ведеться Пенсійним фондом України, буде враховуватися при обчисленні пенсії у розмірі, на який нараховано єдиний внесок (збір на пенсійне страхування). У розпорядженні про призначення (перерахунок) пенсії будуть відображені дані про величину коефіцієнта заробітної плати та показник середньої заробітної плати в Україні, застосовані при обчисленні пенсії. Тут же відображатиметься інформація про оптимізацію заробітку, тобто вилучення із періоду, за який враховується заробітна плата (дохід), невигідного періоду до 60 календарних місяці страхового стажу підряд, але не більше ніж 10% тривалості страхового стажу, обчисленого в одинарному розмірі.

Яка форма може підтвердити страховий стаж застрахованої особи для надання страхових виплат у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності: форма ОК-7 чи форма ОК-5? Про це читайте у матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини