Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Головні новини минулого тижня (15.10 - 21.10)

22 жовтня 2018, 11:15
370
0
Реклама

СОЦІАЛЬНЕ СТРАХУВАННЯ

Страхувальники можуть отримати електронні довідки про страховий стаж особи.

Страхувальники мають можливість сформувати Запит на отримання електронних документів через веб-портал ПФУ.

Сервіс надається для користувачів веб-порталу, які увійшли за допомогою ЕЦП.

Засобами веб-порталу можна подати звернення на такі електронні документи:

· довідка про трудовий та страховий стаж;

· довідка ОК-7.

В результаті обробки звернення буде надіслано образ документу у вигляді pdf-довідки та електронний документ, підписаний ЕЦП ПФУ, який, згідно чинного законодавства, є аналогом паперового документу, підписаного відповідальною особою в органі ПФУ.

ФОП може використовувати форму Протоколу комісії по соцстрахуванню.

ФССУ в листі від 13.09.2018 р. № 2.4-15-2951 роз'яснив: при настанні страхового випадку у ФОП рішення про призначення матеріального забезпечення приймає особисто ФОП, але враховуючи те, що нормами Закону № 1105 не передбачено документального оформлення такого рішення, вважаємо, що при оформленні такого рішення ФОП доцільно використовувати форму протоколу засідання комісії із соціального страхування/рішення уповноваженого.

У разі, якщо страховий випадок настав у найманого працівника, який працює у ФОП, то у такому випадку ФОП для працівників є страхувальником і рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг має приймати комісія або уповноважений із страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

Окрім того ФССУ роз'яснив, що діючим комісіям із соціального страхування, які створені у перід дії Положення про комісію (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації із загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою правління ФСС з ТВП від 23.06.2008 р. № 25, не потрібно вносити зміни до документів, на підставі яких вони створені. Водночас комісії із соціального страхування з 27.07.2018 в своїй діяльності повинні керуватися нормами Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженого постановою правління ФССУ від 19.07.2018 р. № 13.

Про заповнення оновленої форми заяви-розрахунки читайте у матеріалах газети "Інтерактивна бухгалтерія":

· Нова форма заяви-розрахунку для лікарняних (декретних): аналізуємо роз'яснення Фонду;

· Новий порядок отримання лікарняних (декретних) від Фонду соцстраху діє з 1 жовтня.

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

КАСА ТА РРО

Які зміни щодо реєстрації РРО та КОРО працюють із 1 жовтня: пояснює ДФС.

Новації передбачають спрощення процедури реєстрації та застосування РРО. Так, платник матиме можливість здійснювати реєстрацію РРО на підставі однієї заяви (за спрощеною формою) без додатків, яка може бути подана до контролюючого органу у паперовій або електронній формі. Обмін електронними документами між виробником, центром сервісного обслуговування, суб'єктом господарювання та ДФС здійснюватиметься засобами інформаційної системи фіскальної служби.

Про це відзначили на офіційному порталі ДФС.

Зміни, внесені наказом, набувають чинності у два етапи.

Так, з 1 жовтня:

· здійснюється за спрощеним порядком ведення книги обліку розрахункових операцій (книга ОРО)/журналу використання РРО з купівлі-продажу іноземної валюти. Суб'єкту господарювання вже не потрібно підклеювати щоденні фіскальні звітні чеки (z-звіти) та вести облік ремонтів;

· щоденні фіскальні звітні чеки (щоденні z-звіти) зберігатимуться в електронній формі;

· реєстрація, застосування (зберігання) книги ОРО на РРО, розрахункової книжки (РК) здійснюватиметься за бажанням суб'єкта господарювання у разі прийняття ним рішення про те, що у випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється ним до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії;

· перереєстрація РРО/книг ОРО у разі зміни даних щодо суб'єктів господарювання, які зазначаються у реєстраційному посвідченні/книзі ОРО та пов'язані з перейменуванням районів у містах, вулиць тощо, здійснюватиметься на підставі заяви без додатків;

· суб'єктам господарювання та їх представникам, які здійснюють операції з купівлі-продажу іноземної валюти, забороняється здійснювати валютно-обмінні операції у пунктах обміну валюти в разі виходу з ладу РРО, відсутності резервного РРО або тимчасового відключення електроенергії.

Решта змін, передбачених наказом, набуває чинності після набрання чинності наказу про затвердження порядків ведення реєстру екземплярів РРО та реєстру ЦСО.

Оплатили будівельний товар у магазині, відвантажили зі складу: що із РРО.

У разі якщо споживач здійснив оплату за товар та має розрахунковий документ встановленої форми, то у місці отримання такого товару РРО не застосовується. Наприклад, сплату за товар (плитка, цемент, будівельні суміші тощо) проведено у бухгалтерії або магазині, а отримання або відпуск (відвантаження) здійснюється зі складу (тощо).

Про це йдеться в ІПК ДФС від 09.10.2018 р. № 4367/Я/99-99-08-02-01-14/ІПК.

Читайте також коментар "Чи можна Z-звіт друкувати в будь-який час доби по закінченню робочої зміни" в газеті "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначених та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

ЗВІТНІСТЬ

Перелік статистичної та фінансової звітності, які можна подавати в електронному вигляді у 2019 році.

Держстат оприлюднив перелік форм державних статспостережень та фінзвітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2019 році.

Перелік форм буде розширюватись по мірі їх реалізації в електронному вигляді.

У випадку, якщо у респондентів є необхідність подання форми статистичної або фінансової звітності до дати її включення у вказаний перелік форм, які можуть подаватись в електронному вигляді, то залишається можливість подати її у паперовому вигляді.

Видобувні компанії вперше звітуватимуть про платежі на користь держави за результатами 2018 року.

Чергова спроба законодавця забезпечити прозорість та запобігти корупції у видобувних галузях вилилась у новий Закон України "Про забезпечення прозорості у видобувних галузях" від 18.09.2018 р. № 2545-VIII (далі - Закон № 2545), який набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування - 16.11.2018 р.

Серед іншого цей Закон передбачає запровадження цілої низки звітів, що покликані висвітлити чимало аспектів діяльності видобувних компаній.

Одним із таких звітів є Звіт про платежі на користь держави - документ, що містить:

· узагальнену інформацію про діяльність суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, необхідну для забезпечення прозорості у видобувних галузях у звітному періоді;

· деталізовану інформацію про податки і збори, інші платежі, сплачені або належні до сплати отримувачам платежів такими суб'єктами у звітному періоді.

· Крім того, невід'ємною частиною звіту будуть акти звірки платежів за податками, зборами та ЄСВ між добувною компанією та одержувачем платежів, якщо такі акти складалися.

· При цьому, першим обов'язковим звітним періодом є 2018 рік (п. 5 розд. IV Закону № 2545).

· Варто звернути увагу: відповідні уточнення щодо звітності видобувних компаній будуть внесені і до Закону про бухоблік.

Чи можна виправити помилку у повідомленні за ф. № 20-ОПП.

Якщо суб'єкт господарювання виявив помилку у повідомленні за ф. № 20-ОПП, він повинен подати повідомлення з виправленою інформацією про такі об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. № 20-ОПП до органу ДФС за основним місцем обліку.

При заповненні повідомлення за ф. №20-ОПП з виправленою інформацією у другій графі відомостей про об'єкти оподаткування платник податків зазначає код ознаки надання інформації 3 (надання інформації щодо зміни відомостей про об'єкт оподаткування).

Повідомлення подається разом з супровідним листом, в якому зазначається факт виправлення помилок у відомостях про об'єкт оподаткування.

За інформацією ГУ ДФС у Тернопільській області.

Читайте на цю тему у сервісі "Інтерактивна бухгалтерія":

"Придбання вантажного авто у фізособи: оподаткування, бухоблік і форма № 20-ОПП"

"Продаж товарів з авто в іншій області: чи подавати форму № 20-ОПП"

Для отримання доступу до вищезазначених та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

ЄСВ

Банківський контроль за сплатою ЕСВ: що перевіряється в наданій довідці-розрахунку.

ДФС в ІПК від 12.10.2018 р. № 4413/6/99-99-13-02-01-15/ІПК відповіла на деякі із питань, які стосуються контролю банками даних у довідці-розрахунку (додаток 1 до Порядку № 453).

1. Якщо довідка-розрахунок містить інформацію щодо попереднього періоду, який не дорівнює календарному року, банк не має права приймати таку довідку-розрахунок, оскільки це порушує приписи п. 5 Порядку № 435.

2. Щодо повноважень банку перевіряти на відповідність критеріям клієнтів, яким органом доходів і зборів видано таку довідку-розрахунок.

Обов'язок щодо визначення на відповідність вимогам Порядку № 435 платників ЄСВ, які звернулися за такою довідкою-розрахунком та контролю за дотриманням законодавства про нарахування та сплату ЄСВ платником, якому вже видана довідка-розрахунок, покладено на органи доходів і зборів.

3. Щодо контролю банками рахунків з яких сплачено платником ЄСВ суми допомоги у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

При отриманні довідки-розрахунку банки перевіряють на відповідність реквізити, зазначені у довідці-розрахунку та в розрахункових документах на видачу (перерахування) коштів для виплати зарплати.

4. Щодо випадків зміни клієнтом рахунку.

Заповнення поля, де зазначається номер рахунку у всіх додатках до Порядку № 435 є обов'язковим, при цьому нормами Порядку № 435 не заборонено вказувати декілька рахунків.

На дивіденди ЄСВ не нараховується.

Доходи у вигляді дивідендів не є базою для нарахування ЄСВ, як для працівників підприємства так і для тих учасників товариства, які не є працівниками даного підприємства.

Відповідний висновок наведено в ІПК ГУ ДФС у Донецькій області від 05.10.2018 р. № 4303/ІПК/05-99-13-07.

Нарахування та виплата зарплати, начебто, і звична справа для бухгалтера, однак потребує неабиякої уважності. Тож, аби нічого не упустити й правильно провести виплату зарплати працівникам, підготовлено тему тижня "Виплата зарплати".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

ПЕРВИННІ ДОКУМЕНТИ

Видаткова накладна не підтверджує факту укладення договору купівлі-продажу.

Видаткова накладна не підтверджує наявності зобов'язальних відносин між сторонами, тобто не може підтверджувати факту укладення договору. Такого висновку дійшов ВС/КЦС у постанов від 10.10.2018 р. у справі № 362/2159/15-ц.

Обґрунтовуючи власну позицію, суд керувався Законом України "Про захист прав споживачів" від 12.05.1991 р. № 1023-XII (далі - Закон № 1023), згідно з п. 7 ч. 1 ст. 1 якого договором визнається усний чи письмовий правочин між споживачем і продавцем (виконавцем) про якість, терміни, ціну та інші умови, за яких реалізується продукція. Підтвердження вчинення усного правочину оформляється квитанцією, товарним чи касовим чеком, квитком, талоном або іншими документами (далі - розрахунковий документ).

Згідно з абз. 2 ч. 11 ст. 8 Закону № 1023 під час продажу товару продавець зобов'язаний видати споживачеві розрахунковий документ встановленої форми, що засвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу.

Таким чином, оскільки покупець зміг надати суду лише видаткову накладну, однак не пред'явив розрахункового документу, суд відмовив у задоволенні вимоги розірвати договір купівлі-продажу.

За обставинами судової справи вбачається факт порушення прав споживачів. У зв'язку з цим споживачам (і не тільки) до уваги: "Яку відповідальність передбачено за відмову споживачу в реалізації його прав?", "Яка відповідальність передбачена за обмеження або відмову в реалізації прав споживачів?".

Для отримання доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

ПДВ

Що буде із податковим кредитом при заміні орендаря.

Ситуація: на дату отримання від орендаря авансу за останній місяць оренди, орендодавець визначив податкові зобов'язання з ПДВ, склав та зареєстрував в ЄРПН податкову накладну.

Згодом між ним, первісним орендарем та новим орендарем було укладено трьохсторонню угоду про заміну первісного орендаря новим орендарем та передано останньому зобов'язання з оплати орендної плати та/або інших платежів.

В зв'язку із цим, первісний орендар поцікавився у податківців щодо подальшої долі податкового кредиту за такою операцією.

У свою чергу податківці зауважили наступне. Враховуючи те, що фактичного повернення орендодавцем первісному орендарю авансової оплати не відбувалося, то законодавчі підстави для складання розрахунку коригування до податкової накладної на зменшення податкових зобов'язань з ПДВ у постачальника відсутні, оскільки не виникає жодної з обставин, зазначених у п. 192.1 ПКУ.

Оскільки у зв'язку з укладенням трьохсторонньої угоди про заміну первісного орендаря новим орендарем фактичне постачання послуг з оренди здійснюється не первісному, а новому орендарю, то такий первісний орендар втрачає право на раніше сформований податковий кредит.

При цьому на дату підписання такої угоди первісний орендар зобов'язаний зменшити суму ПДВ, включену до складу податкового кредиту, шляхом нарахування податкових зобов'язань з ПДВ та складання і реєстрації в ЄРПН зведеної податкової накладної за правилами, визначеними п. 198.5 ПКУ (див. ІПК ДФС від 08.10.2018 р. № 4324/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Добірку цікавих матеріалів щодо оподаткування орендних операцій можна знайти тут.

Для отримання доступу до аналітики інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

ЄДИНИЙ ПОДАТОК

Кошти від продажу корпоративних прав потрапляють у дохід спрощенця.

На думку податківців, суми коштів, виручені від продажу корпоративних прав, визнаються доходом та є об'єктом оподаткування єдиним податком.

Причому оподатковується такий дохід незалежно від того, вищою або нижчою є продажна вартість цих прав ніж їхня номінальна вартість (див. ІПК ДФС від 08.10.2018 р. № 4338/ІПК/8/09-19-12-04-17).

За яких умов юрособа-єдинник може переуступати право вимоги борг.

ГУ ДФС у Запорізькій області повідомляє наступне, якщо згідно з договором, за яким ТОВ відступає новому кредитору право вимоги боргу, був передбачений розрахунок у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), та у разі визначення компенсації за відступлення права вимоги боргу також у грошовій формі, то така господарська операція не суперечить умовам передбаченим ТОВ на спрощеній системі оподаткування.

Індивідуальна податкова консультація від 09.10.2018 р. № 4341/ІПК/08-01-12-04-11.

Цікавий матеріал щодо того, які доходи спрощення оподатковуються ЄП можна знайти тут.

Для отримання доступу до аналітики інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини