Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виправляємо помилки в ПДВ-декларації та округлюємо суму самоштрафу

29 жовтня 2018, 11:30
448
0
Реклама

Загальний порядок виправлення помилок у податкових деклараціях (розрахунках) визначено ст. 50 ПКУ, відповідно до якої виправлення помилки є обов'язком платника податків, а не його правом. При цьому виправити помилку в податковій декларації можна шляхом подачі нової звітної декларації або шляхом подачі уточнюючого розрахунку до відповідної декларації. Коли ж для виправлення помилки в ПДВ-декларації подавати нову звітну декларацію, а коли уточнюючий розрахунок? І, що коли сума самоштрафу не перевищує 50 коп.?

Виправлення помилки в декларації залежить від того, коли платник ПДВ виявить помилку:

якщо помилка виявлена до закінчення граничного строку подання декларації за звітний період, у якому вона була допущена, її можна виправити шляхом подання декларації з позначкою "Нова звітна". При виправленні помилки таким способом штрафні санкції не нараховуються, а податкові зобов'язання за декларацією сплачуються у звичайному порядку - протягом 10 к. д., що настають за останнім днем подання декларації;

якщо подати декларацію з позначкою "Нова звітна" уже не можна - помилка виправляється шляхом подання уточнюючого розрахунку як самостійного документа. При цьому суму недоплати і штрафу в розмірі 3 % цієї суми слід сплатити до подання уточнюючого розрахунку (пп. "а" п. 50.1 ПКУ). У разі якщо сума штрафу становить менше 50 коп. - вона округлюється до нуля. Тобто, рядок 18.1 графи 6 уточнюючого розрахунку не заповнюється і штраф не сплачується. Якщо ж сума штрафу становить від 50 коп. до 99 коп. - вона округлюється до 1 грн і підлягає відображенню в декларації (рядок 18.1 графи 6 уточнюючого розрахунку) і сплаті.

Не може бути виправлено помилку в раніше поданій податковій декларації з ПДВ шляхом подання уточнюючого розрахунку під час проведення документальних планових та позапланових перевірок за відповідний період щодо цього податку.

Таке повідомлення опублікувала на своєму офіційному веб-сайті ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

Виправленню помилок у ПДВ-звітності ми присвятили, зокрема, матеріали сервісу "Інтерактивна бухгалтерія":

"Помилки в декларації з ПДВ: алгоритм виправлення";

"Заниження податкових зобов'язань із ПДВ: як виправити помилку";

"Помилки в додатках до декларації з ПДВ: способи виправлення".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини