Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зараховуємо передоплату за один товар в рахунок поставки іншого товару: що в ПДВ-обліку

16 листопада 2018, 09:00
501
0
Реклама

Підприємство отримало попередню оплату за готову продукцію (далі - товар № 1) по договору № 1, на дату якої складено податкову накладну. Надалі з покупцем було досягнуто домовленість про припинення зобов'язань покупця з придбання іншого товару (далі - товар № 2) за договором № 2 та зарахування попередньої оплати за товар № 1, постачання якого не відбулося, в рахунок оплати товару № 2, який був поставлений постачальником та не оплачений покупцем, без повернення такої оплати на поточний рахунок покупця.

Постачальник - платник ПДВ на дату досягнення такої домовленості має право скласти розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на дату отримання такої попередньої (авансової) оплати, та зменшити нараховану суму податкових зобов'язань з ПДВ.

Складання такого розрахунку коригування здійснюється на дату підписання документа, на підставі якого кошти, отримані за товар № 1, будуть зараховані в рахунок оплати вартості товару № 2.

Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем послуг. Зареєстрований розрахунок коригування є для постачальника підставою для зменшення нарахованих податкових зобов'язань.

При цьому якщо за договором товар уже був поставлений, постачальником було складено та зареєстровано в ЄРПН відповідну податкову накладну, то за фактом зарахування попередньої оплати за товар № 1 в рахунок оплати вартості товару № 2 податкова накладна постачальником не складається.

Зазначений порядок коригування податкових зобов'язань у разі зарахування попередньої оплати за один товар в рахунок оплати вартості іншого поставленого, але не оплаченого покупцем товару, застосовується незалежно від того, одним чи різними договорами передбачено постачання таких товарів.

Див. ІПК ГУ ДФС у Днiпропетровськiй області від 08.11.2018 р. № 4757/ІПК/04-36-12-01-16.

До речі, з 1 грудня порядок складання податкових накладних і розрахунків коригування буде оновлено. Про це читайте в матеріалі «Податкова накладна та порядок її заповнення: оновлення - 2018» сервісу «Інтерактивна бухгалтерія».

Для отримання доступу до матеріалів сервісу «Інтерактивна бухгалтерія» - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини