Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Воєнний стан уведено терміном на 30 діб в окремих областях

27 листопада 2018, 08:00
1490
2
Реклама

Верховна Рада України затвердила Указ Президента України від 26.11.2018 року № 393/2018 "Про введення воєнного стану в Україні".

Указом передбачено ввести воєнний стан із 14:00 години 26 листопада 2018 року на 30 діб до 14:00 години 26 грудня 2018 року.

Документ прийнято із таким застереженням, що воєнний стан вводиться в Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, а також Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях та внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії.

У період дії воєнного стану, введеного зазначеним Указом Президента України, часткова мобілізація оголошується Президентом України у строки і в обсягах відповідно до загроз національній безпеці і обороні України.

У зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 - 34, 38, 39, 41 - 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені ч. 1 ст.8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" від 12.05.2015 р. № 389-VIII.

Однак, як повідомляє сайт Президента України, воєнний стан буде застосований лише у випадку наземної російської воєнної агресії на території України.

Президент також запевнив, що поки що не планується оголошення повної чи часткової мобілізації до лав Збройних Сил. Також він переконує, що Указ "Про введення воєнного стану в Україні" не містить жодних пунктів, які б обмежували права чи свободи громадян нашої країни.

Додамо, що Указом Президента України від 26.11.2018 р. № 390/2018 "Щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету і незалежності України та введення воєнного стану в Україні" доручено Генштабу ЗСУ невідкладно подати Президентові України пропозиції щодо введення в дію документів з питань застосування ЗСУ та інших військових формувань, а також організувати та провести навчальні збори з резервістами оперативного резерву у необхідних обсягах.

При цьому держоргани та їх посадові особи робили такі офіційні заяви:

1. Міноборони. Збройні Сили України приведені у бойову готовність "повна".

2. МВС. Всі підрозділи переведені на посилений варіант несення служби.

3. СБУ. Особовий склад приведений у повну бойову готовність. Посилено контррозвідувальні заходи.

4. Держспецзв'язку. З метою належного захисту національних інтересів України в кіберпросторі й забезпечення кіберзахисту об'єктів критичної інфраструктури країни вжито заходів щодо підвищення стану готовності її підрозділів до виконання завдань за призначенням.

5. Мінсоцполітики. У зв'язку з рішенням про введення воєнного стану повідомляємо, що усі державні установи, що відповідають за впровадження соціальної політики працюватимуть згідно звичайного графіку роботи. Таким чином, буде забезпечено безперебійне надання соціальної допомоги та усіх виплат населенню у штатному режимі. Жодних обмежень по виплатах соціальних допомог та пенсій не буде.

6. Національний банк не бачить ризиків для безперебійної роботи банківського сектору у разі запровадження воєнного стану, також не має підстав для запровадження адміністративних заходів на грошово-кредитному та валютному ринках. Топ-менеджери українських банків підтвердили готовність, як і раніше, забезпечувати безперебійне проведення платежів, інкасації та поповнення банкоматних і термінальних мереж.

7. Мінінфраструктури не передбачає ніяких інших обмежень, знаходиться в стані підвищеної готовності виконати всі рішення РНБО та Уряду щодо обмеження руху транспорту або переорієнтації напрямків у разі, коли вони будуть схвалені.

8. МОЗ. Доступ цивільного населення до медзакладів та правила отримання медичної допомоги на цей час залишаються незмінними. Крім того, МОЗ разом Міноборони ухвалили спільний наказ, який прописує чіткий алгоритм взаємодії обох міністерств і гарантує своєчасне лікування захисників. У кожній області створено перелік закладів охорони здоров'я, що за потреби готові надати необхідну вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу захисникам. Це міські, районні, обласні лікарні, госпіталі, диспансери, а також інститути різного профілю Національної академії медичних наук. У цих закладах військовослужбовці сил оборони зможуть пройти лікування і реабілітацію, а після отримання медичної допомоги - військово-лікарську експертизу.

9. Мінекономрозвитку. Наразі відсутні обмеження на економічну діяльність на всій території України. Суб'єкти господарювання та громадяни можуть здійснювати економічні операції в звичайному режимі. Мінекономрозвитку буде оперативно повідомляти про будь-які зміни в режимі здійснення економічної та зовнішньоекономічної діяльності.

10. Фонд соцстраху. Усі види матеріального забезпечення, страхових виплат, медичних і соціальних послуг, що фінансуються Фондом соціального страхування України, в умовах воєнного стану будуть надаватись безперебійно та в повному обсязі.

11. МОН. Затверджений Парламентом Указ Президента України, яким запроваджується воєнний стан у 10 областях терміном на 30 днів, жодним чином не впливає на звичну роботу закладів освіти сьогодні. Будь-які зміни можливі винятково у разі, якщо цього потребуватиме безпека дітей та захист країни.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини