Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Агентство продає електронні авіаквитки через агентів: що з ПДВ

3 грудня 2018, 12:15
485
0
Реклама

Платник ПДВ (агентство), який не є авіаперевізником, на підставі сертифікату на право продажу авіаційних перевезень здійснює реалізацію електронних перевізних документів через агентів, які реалізують такі перевізні документи безпосередньо клієнтам - фізособам. При цьому агентство отримує від агентів передплату в розмірі запланованого об'єму оформлення електронних перевізних документів.

Який порядок оподаткування ПДВ таких операцій?

Ураховуючи те, що послуга із авіаперевезення надається пасажиру самим перевізником, слід враховувати, що проїзний документ (у т.ч. електронний) є договором на перевезення, що укладається між пасажиром і відповідним перевізником, а тому не може бути об'єктом договору між іншими учасниками процесу оформлення замовлення на продаж проїзних документів, та не може бути підставою ні для визначення податкових зобов'язань, ні для формування податкового кредиту в особи, яка лише виконує замовлення на його оформлення (агентства чи агента).

Таким чином, ПДВ-зобов'язання з вартості послуг авіаперевезення повинні бути визначені суб'єктом господарювання, який є перевізником (надає послуги перевезення).

Суб'єкт господарювання, який не є перевізником (не надає послуги перевезення) та здійснює лише оформлення електронних авіаційних перевізних документів та прийом коштів за квитки, визначає свої податкові зобов'язання з ПДВ лише з вартості наданих ним послуг щодо виконання договору на продаж таких проїзних документів без урахування вартості перевезення, що перераховуються ним перевізнику.

Такий порядок визначення податкових зобов'язань авіаперевізником та агентством (агентом) застосовується також у разі отримання попередньої оплати за такі квитки.

Див. ІПК ГУ ДФС у м. Києві від 26.11.2018 р. № 4958/ІПК/26-15-12-01-18.

ЛІГА:ЗАКОН запрошує на святковий семінар для бухгалтерів
Дата: 13.12.2018
Поговоримо про: підсумки 2018 та прогнози на 2019 рік
Лектори: Юрій Циганок, Галина Зубар, Олександр Смирнов, Ірина Дмитраш та ін.
В програмі: фахові доповіді, цінні подарунки, шампанське та фото на згадку
Місце: м. Київ, вул. Антоновича, 52 (ДЕПО конференц-хол)
Замовити квиток можете
за посиланням або за номером телефону +38 (067) 703-01-01

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини