Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дотримання пропускного режиму не є ознакою трудових відносин

4 грудня 2018, 16:20
421
0
Реклама

Суперечки між роботодавцями та інспекторами праці з приводу підміну трудових відносин укладанням ЦПД не вщухають. Наразі є вже сотні рішень судів перших інстанції, де ФОП або підприємства намагаються відбитися від великих штрафів за неоформлених працівників. Як правило, предметом розгляду таких справ стають умови ЦПД, які укладені з фізособами.

Прикладом успішного відстоювання в суді наявності цивільно-правових відносин є рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 14.11.2018 р. у справі № 0840/3020/18.

Позивачем є філія ПАТ "Укртелеком", а відповідачем по справі - ГУ Держпраці у Запорізькій області.

Ось деякі із положень цього судового рішення, які спростовують факти того, що в умовах ЦПД криється прихована зайнятість:

1. Щодо посилання в приписі на те, що послуги за ЦПД надаються з понеділка по п'ятницю з 8.00 по 9.00 та з 17.00 по 18.00, та це, на думку інспекторів, є ознакою трудового договору.

На фізичних осіб, з якими філія уклала ЦПД на надання послуг, не розповсюджується дія Правил внутрішнього трудового розпорядку, про що зазначено безпосередньо в умовах ЦПД. О сіб не приймали на роботу за конкретною кваліфікацією та посадою; вони не керувались внутрішніми положеннями товариства тощо. У штатному розписі товариства відсутня посада сестра медична . На підприємстві встановлюється такий режим роботи: початок роботи - о 8:30; закінчення роботи - о 17:30.

Викладене свідчить, що внутрішній трудовий розпорядок не співпадає і не поширюється на осіб, з якими укладені ЦПД. Табель робочого часу на зазначених фізосіб не складався.

Надання відповідних послуг в обумовлений час викликано характером послуг, які є предметом договору - здійснення водіям товариства передрейсового та післярейсового медичного огляду.

2. Стосовно тлумачення інспекторами норм ЦПД щодо обов'язку виконавця послуг дотримуватися пропускного режиму, правил корпоративної безпеки та поведінки відвідувачів на території товариства як ознак трудового договору.

Вимоги щодо дотримання вищевказаних правил стосуються будь-яких сторонніх осіб, які перебувають на території підприємства: відвідувачів, орендаторів, підрядників, працівників контролюючих та перевіряючих (інспектуючих) органів тощо.

Зокрема, інспектори праці ГУ Державної служби України з питань праці у Запорізькій області, які проводили інспектування на території філії, також були ознайомлені під підпис з вищевказаними правилами, що не робить їх працівниками підприємства.

Включення зазначених умов до тексту ЦПД обумовлено виконанням Законів України "Про пожежну безпеку", "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення", ЦКУ та умов договорів щодо надання охоронних послуг з контрагентами в частині збереження майна товариства, ККУ та КУпАП в частині дотримання правопорядку, тощо, та проведенням попереджувальних заходів для уникнення ризиків та шкідливих наслідків для майна та працівників підприємства.

За якими професіями не може укладатися ЦПД? Читайте в газеті "Інтерактивна бухгалтерія" за посиланням.

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини