Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Головні новини минулого тижня (03.12 - 09.12)

10 грудня 2018, 10:00
333
0
Реклама

Перевірки

Плани перевірок міністерств та служб на 2019 рік розміщені на Інспекційному порталі.

На Інспекційному порталі завантажено Річні плани перевірок на 2019 рік.

Маємо вже 41 держорган (орган місцевого самоврядуваня), по яких можна переглянути плани на 2019 рік. Зокрема, це і МВС, СБУ, МОН, МОЗ, Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, ДСНС, Державна служба геології та надр України, Державна служба України з безпеки на транспорті, Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Державна архітектурно-будівельна інспекція України.

Плани перевірок управлінь Держпраці в областях на 2019 рік.

План заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) Держпраці на 2019 рік вже розміщений на сайті контролюючого органу. Затвердженого його наказом Держпраці від 29.11.2018 р. № 126.

Разом з тим, регіональні Управління Держпраці розмістили й свої плани на 2019 рік.

Кого перевірятиме ПФУ у 2019 році.

Пенсійний фонд затвердив наказом від 29.11.2018 р. № 187 річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) на 2019 рік.

Плановим періодом вважається рік, який обчислюється з 1 січня по 31 грудня планового року. Протягом планового періоду здійснення більш як одного планового заходу державного нагляду (контролю) щодо одного суб'єкта господарювання одним і тим самим органом державного нагляду (контролю) не допускається.

Добірку аналітичних матеріалів про перевірки Держпраці читайте в рубриці актуально сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Воєнний стан

Чи можна військовий стан вважати форс-мажорними обставинами.

Протягом останніх днів з моменту оголошення Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні", до ТПП України та її регіональних відділень надходять звернення щодо загального засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили). Про це повідомила ТПП на власному сайті.

Відповідаючи на такі запити у відомстві повідомили, що засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) на підставі загальних ситуацій та/або введених/діючих режимів не передбачається.

Водночас з огляду на актуальність даного питання, нагадала основний механізм засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) відповідно до діючого законодавства.

Так, суб'єкту господарювання для засвідчення обставин непереборної сили, які можуть виникнути в конкретному випадку, необхідно наявність низки передумов.

Читайте також статті електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

Документальне підтвердження форс-мажору: ТППУ уточнила нюанси

Форс-мажорні обставини - 2017: аналіз судової практики

Збитки від форс-мажору: загальна частина

Форс-мажорний сертифікат: перевірте дату, щоб списати борг

Компенсація збитків від форс-мажору: правові аспекти

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Звітність

Декларацію з податку на прибуток оновили.

Мінфін, своїм наказом від 19.10.2018 р. № 842 таки затвердив зміни до форми декларації з податку на прибуток.

Як і очікувалось, ці зміни передбачають зокрема:

· перейменування рядка "Код за ЄДРПОУ", як у самій декларації, так і в додатках до неї на "Податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта";

· проставляння у рядку 9 декларації відмітки платниками єдиного податку;

· доповнення додатка ЗП до декларації новим рядком 16.5 "Сума сплаченого за поточний податковий (звітний) період акцизного податку за зареєстрованими акцизними накладними на важкі дистиляти (газойль), що класифікуються у товарних підкатегоріях 2710 19 43 00, 2710 19 46 00, 2710 19 47 10 згідно з УКТ ЗЕД, якщо вони були використані для транспортних засобів, що класифікуються у товарних підкатегоріях 8602 10 00 00, 8704 10 10 10 згідно з УКТ ЗЕД. Залишок суми, не врахований у зменшення за поточний податковий (звітний) період, не зменшує податок на прибуток у наступних податкових (звітних) періодах (пункт 15 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України)";

· нову редакцію додатка РІ до рядка 03 РІ декларації.

Зміни наберуть чинності з дня офіційного опублікування - орієнтовно 14.12.2018 р. (наказ готується до друку в Офіційному віснику України № 96 від 14.12.2018 р.).

Liga: REPORT - сучасний хмарний сервіс подання звітності та реєстрації податкових накладних. Лише у Liga: REPORT - аналіз ризиків блокування ПН/РК за кодом УКТ ЗЕД/ДКПП, перевірка реєстраційного ліміту ПДВ, а також миттєвий обмін документами з контрагентами.

Спробуйте прямо зараз. 7-денний тестовий доступ без обмежень.

ПДВ

Заповнення нової форми податкової накладної/розрахунку коригування в роз'ясненнях "ЗІР"

ДФС розмітисла в підкатегорії 101.16 системи "ЗІР" оновлені запитання-відповіді, які стосуються діючих із 01.12.2018 нових форм ПН/РК:

заповнюємо зведену ПН на перевищення мінбази оподаткування над фактичною ціною;

виправляємо помилки в заголовній частині податкової накладної: як заповнити РК;

повернули передоплату (аванс) покупцю - неплатнику ПДВ: як заповнити РК;

декілька зведених ПН з однаковим типом причини: чи можливо це;

РК до ПН, складеної за старою формою: чи заповняти графу 1.2.

Порядку складання податкових накладних і розрахунків коригування ми присвятили тему тижня "Нові ПН і РК" у сервісі "Інтерактивна бухгалтерія". З матеріалами цієї теми тижня можна ознайомитися в рубриці "Аналітичні матеріали"/"ПДВ"/"Податкова накладна".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Оплата праці та трудові відносини

Зміна назви посади у відповідності із Класифікатором: чи повідомляти завчасно працівника.

Наприклад, виправлення технічних помилок або зміна назв професій без зміни кодів (наприклад, змінюються "Менеджер (управитель) зі збуту" на "Менеджер (управитель) із збуту" (код 1475.4), "Прибиральник" на "Прибиральник службових приміщень" (код 9132), "Стенографістка" на "Стенографіст" (код 4111) не потребують попередньої згоди працівників, які обіймають відповідні посади (професії), оскільки зазначені зміни не пов'язані зі зміною завдань та обов'язків за посадами (професіями), кваліфікаційних вимог до працівника, оплати праці тощо.

Якщо зміна назви посади (професії) зумовлює зміну посадових (робочих) обов'язків, розряду, розміру оплати праці тощо працівник має бути повідомлений про це не пізніше ніж за два місяці.

Невідповідність запису про назву посади (професії) у трудовій книжці працівника назві посади (професії) у Класифікаторі професій може призвести до негативних наслідків при призначенні пенсій за віком на пільгових умовах, визначенні юридичного, медичного, педагогічного стажу тощо.

Про це нагадує Мінсоцполітики у листі від 02.10.2018 р. № 18921/0/2-18/28, а також розповідає про процедуру приведення штатного розпису у відповідність до Класифікатора професій.

Дотримання пропускного режиму не є ознакою трудових відносин.

Суперечки між роботодавцями та інспекторами праці з приводу підміну трудових відносин укладанням ЦПД не вщухають. Наразі є вже сотні рішень судів перших інстанції, де ФОП або підприємства намагаються відбитися від великих штрафів за неоформлених працівників. Як правило, предметом розгляду таких справ стають умови ЦПД, які укладені з фізособами.

Прикладом успішного відстоювання в суді наявності цивільно-правових відносин є рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 14.11.2018 р. у справі № 0840/3020/18.

Позивачем є філія ПАТ "Укртелеком", а відповідачем по справі - ГУ Держпраці у Запорізькій області.

Ось одне із положень цього судового рішення, які спростовують факти того, що в умовах ЦПД криється прихована зайнятість.

Стосовно тлумачення інспекторами норм ЦПД щодо обов'язку виконавця послуг дотримуватися пропускного режиму, правил корпоративної безпеки та поведінки відвідувачів на території товариства як ознак трудового договору.

Вимоги щодо дотримання вищевказаних правил стосуються будь-яких сторонніх осіб, які перебувають на території підприємства: відвідувачів, орендаторів, підрядників, працівників контролюючих та перевіряючих (інспектуючих) органів тощо.

Зокрема, інспектори праці ГУ Державної служби України з питань праці у Запорізькій області, які проводили інспектування на території філії, також були ознайомлені під підпис з вищевказаними правилами, що не робить їх працівниками підприємства.

Включення зазначених умов до тексту ЦПД обумовлено виконанням Законів України "Про пожежну безпеку", "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення", ЦКУ та умов договорів щодо надання охоронних послуг з контрагентами в частині збереження майна товариства, ККУ та КУпАП в частині дотримання правопорядку, тощо, та проведенням попереджувальних заходів для уникнення ризиків та шкідливих наслідків для майна та працівників підприємства.

Чи можна укладати ЦПД з продавцями.

Сумський окружний адміністративний суд не угледів порушення в укладенні цивільно-правових договорів доручення на реалізацію товарів (рішення від 25.10.2018 р. у справі № 1840/3153/18).

Так, за обставинами справи Управлінням Держпраці у Сумській області було проведено перевірку дотримання вимог трудового законодавства у формі відвідування. У ході відвідування встановлено, що протягом січня-травня 2018 року до роботи допущено 9 працівників без укладення трудового договору. Укладались цивільно-правові договори, але, на думку інспекторів Держпраці, у такий спосіб приховувався факт використання найманої праці.

Однак суд не підтримав орган Держпраці зауваживши, що ЦКУ не містить будь-яких обмежень щодо дій, які можуть виконуватися повіреним за договором доручення, не обмежує можливість повторного укладення договору тими ж самими сторонами та з тим же самим предметом, передбачає можливість обмеження строку виконання доручення.

Чергування працівників у вихідні дні не оплачується.

Якщо працівник залучався до чергування, яке не підлягає оплаті, а за нього надається відгул, то відсутні правові підстав для стягнення заборгованості по оплаті за роботу у вихідні та святкові дні. Про це йдеться у постанові Верховного Суд (Другої судової палати Касаційного цивільного суду) від 26.11.2018 р. у справі № 489/4153/16-ц.

У розглянутій судом справи колишній працівник (позивач) уважав, що підприємство не провело з ним повного розрахунку при звільненні, не виплатило додаткової зарплати за роботу у вихідні та святкові дні, відпрацьовані ним протягом 2010-2015 років.

Однак, як зясувалося, позивач був залучений у вихідні та святкові дні саме до чергування, а не до роботи у зв'язку з виробничою необхідністю для оперативного вирішення у ці дні невідкладних виробничих питань і для координації роботи підприємства. При цьому чергування у вихідний день не підлягає оплаті, а за нього надається відгул. Проте позивач у період роботи з 2010 року по 2015 рік із заявами про надання відгулів до роботодавця не звертався, тому відгули не надавались. Оскільки спеціальна грошова компенсація за чергування не передбачена законом, тому відсутні підстави для стягнення заборгованості по заробітній платі, а відтак і середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

Саме таке рішення виніс апеляційний суд з яким і погодився Верховний Суд.

Обережним роботодавцям радимо ознайомитися з матеріалом "За якими професіями не може укладатися ЦПД" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Каса та РРО

Для реєстрації РРО та КОРО поки використовують старі форми заяв.

У зв'язку з чисельними зверненнями, які виникають під час надання адміністративних послуг з реєстрації РРО та КОРО, пов'язаними зі змінами порядків реєстрації РРО та КОРО Офіс великих платників податків ДФС повідомив наступне.

Нові форми реєстраційних заяв (1-РРО, 1-КОРО) та книг ОРО підлягають використанню після набрання чинності нормативно-правовими актами Мінфіну щодо затвердження порядків ведення реєстрів екземплярів РРО та реєстру центрів сервісного обслуговування РРО.

Таким чином, на теперішній час продовжують використання форм, затверджених наказом Мінфіну № 547 у редакції, що була чинною до внесення змін.

ЛІГА:ЗАКОН запрошує на святковий семінар для бухгалтерів
Дата: 13.12.2018
Поговоримо про: підсумки 2018 та прогнози на 2019 рік
Лектори: Юрій Циганок, Галина Зубар, Олександр Смирнов, Ірина Дмитраш та ін.
В програмі: фахові доповіді, цінні подарунки, шампанське та фото на згадку
Місце: м. Київ, вул. Антоновича, 52 (ДЕПО конференц-хол)
Замовити квиток можете
за посиланням або за номером телефону +38 (067) 703-01-01

Огляд індивідуальних податкових консультацій за 3-7 грудня

Назва

Суть запиту

Позиція податківців

Реквізити ІПК

ПДВ

Повірений отримує орендну плату, яку потім перераховує довірителю - нерезиденту: що з ПДВ

Підприємство (резидент), як повірений, отримує на свій розрахунковий рахунок суми орендної плати, які потім перераховує довірителю - нерезиденту України. Які тут будуть ПДВ-наслідки?

Якщо особою - резидентом здійснюються операції з придбання у нерезидента послуг, місцем постачання яких визначено митну територію України, зокрема послуг із оренди житлового приміщення, то у такої особи як отримувача вказаних послуг виникає обов'язок щодо нарахування і сплати ПДВ до бюджету за такою операцією у загальновстановленому порядку.

При цьому, базою оподаткування для товарів/послуг, що передаються/отримуються у межах договорів комісії (консигнації), поруки, довірчого управління, є вартість постачання цих товарів, визначена у порядку, встановленому ст. 188 ПКУ (п. 189.4 ПКУ).

У разі, якщо згідно умов цивільно-правового договору передача в оренду житлового приміщення (квартири) та отримання орендної плати на свій розрахунковий рахунок розглядається як складова частина операцій з надання послуг повіреного, то при здійсненні операцій з постачання послуг з оренди, у тому числі за договором доручення, база оподаткування ПДВ визначається відповідно до п. 188.1 ПКУ.

від 21.11.2018 р. № 4908/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Передаємо обладнання у безоплатне користування за договором позички: податкові наслідки

Платник ПДВ і податку на прибуток передає згідно з договором позички у безоплатне користування лабораторне обладнання. Чи буде об'єкт оподаткування ПДВ?

Операція з безоплатної передачі лабораторного обладнання за договором позички у строкове користування (передбачає його повернення) без переходу на нього права власності не є об'єктом оподаткування ПДВ у розумінні п. 185.1 ПКУ, оскільки така операція не відповідає поняттям "постачання товарів"/"постачання послуг", визначеним пп. 14.1.185 і пп. 14.1.191 ПКУ.

При цьому операція платника податку з надання позички (надання послуг з оренди лабораторного обладнання), у тому числі на безоплатній основі, місцем надання якої визначено митну територію України, є об'єктом оподаткування ПДВ та підлягає оподаткуванню у загальновстановленому порядку за ставкою 20%, виходячи з бази оподаткування ПДВ, визначеної відповідно до п. 188.1 ПКУ, незалежно від того, хто є власником такого лабораторного обладнання.

від 29.11.2018 р. № 5015/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Приватне підприємництво

Чи може ІТ-компанія-єдинник скористатися звільненням від сплати земельного податку

Підприємство, що звернулося із запитом до ДФС, відповідно до реєстраційних даних має такі види діяльності: консультування з питань інформатизації (основний вид діяльності, код 62.02 КВЕД), неспеціалізована оптова торгівля (код 46.90 КВЕД), надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна (код 68.20 КВЕД), інша діяльність у сфері інформаційних технологій і комп'ютерних систем (код 62.09 КВЕД), комп'ютерне програмування (код 62.01 КВЕД).

чи повинно воно сплачувати земельний податок у разі використання будівлі в господарській діяльності за основним видом діяльності, та у разі надання частини будівлі в оренду?

Звільнення від сплати земельного податку поширюється на підприємства за умови використання ними земельної ділянки для провадження господарської діяльності. Якщо надання нерухомого майна в оренду є одним з видів господарської діяльності підприємства, то у разі надання в оренду належної йому частини будівлі підставою для звільнення від сплати земельного податку є цивільно-правова угода, дія якої поширюється не тільки на частину будівлі, а й на земельну ділянку, на якій ця будівля розташована.

Що стосується використання земельної ділянки у основній діяльності підприємства, то зважаючи на сумнівність можливості використання земельної ділянки у консультування з питань інформатизації, у підприємства у такому разі немає підстав для звільнення від сплати земельного податку.

від 29.11.2018 р. № 5020/ІПК/04-36-12-04-21

Огляд усіх важливих ІПК за минулий тиждень читайте у матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія" за посиланням.

Для отримання доступу до вищезазначених та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал в Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини