Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У разі призову на військову службу необхідно отримати офіційне підтвердження від працівника

11 грудня 2018, 08:20
445
0
Реклама

Законодавство зобов'язує роботодавця зберігати місце роботи, посаду та середній заробіток за працівниками, які призвані на строкову військову службу під час дії особливого періоду.

Однак, який документ є підставою для початку нарахування середнього заробітку працівнику, який призваний на строкову службу?

Пояснює управління з питань праці ГУ Держпраці у Дніпропетровській області.

Повістку призовник пред'являє своєму роботодавцю. Вона і відповідна заява працівника-призовника є підставою для видання наказу про його звільнення на період служби від роботи і для надання йому трудових гарантій, передбачених ч. 3 ст. 119 КЗпП. Причому це може бути як оригінал повістки, так і її засвідчена копія.

Про призов громадянина на строкову військову службу військкомат також письмово повідомляє підприємство, на якому цей громадянин працює (абз. 3 п. 253 Положення про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ, затвердженого Указом Президента України від 10.12.2008 р. № 1153/2008). Зробити це військкомат зобов'язаний у 10-денний строк (лист Міноборони від 20.11.2015 р. № 116/2/2/21362).

Зважаючи на ситуацію, що склалася на підприємстві "Х", слід дійти висновку, що підприємству було усно повідомлено рідними працівника - призовника про причини відсутності його на роботі. Отже, офіційного повідомлення працівником або військкоматом щодо призову, на адресу підприємства не надходило, відповідно, підстави для виплати середнього заробітку - відсутні, оскільки на сьогодні, офіційні причини відсутності працівника на роботі нез'ясовані.

Таким чином, з метою недопущення порушень законодавства про працю в частині виплати середнього заробітку працівнику, що призваний на строкову військову службу, підприємству необхідно надіслати запит до військкомату та отримати офіційне підтвердження усної інформації від рідних працівника, що проходить військову службу в ЗСУ.

Як оплачувати період перебування працівника на військових зборах? Про це читайте у матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія" за посиланням.

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини