Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оплату відрядженим проживання на рахунок посередника податківці розцінюють як додаткове благо

24 грудня 2018, 09:00
491
0
Реклама

Фахівці ДФСУ роз'яснили: у разі якщо оплата вартості проживання здійснюється відрядженою особою на користь юридичної особи - посередника, яка фактично не надає послуги з розміщення та/або проживання, то сума відшкодованих роботодавцем зазначених витрат включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такої відрядженої особи як додаткове благо та оподатковується на загальних підставах (ІПК від 12.12.2018 р. № 5195/5/99-99-13-02-03-16/ІПК).

Свою позицію контролери обґрунтували, зокрема, наступним чином.

Так, відповідно до пп. "а" пп. 170.9.1 ПКУ не є доходом платника податку - фізичної особи, яка перебуває у трудових відносинах із своїм роботодавцем або є членом керівних органів підприємств, установ, організацій, сума відшкодованих йому у встановленому законодавством порядку витрат на відрядження в межах фактичних витрат, а саме, зокрема на оплату вартості проживання у готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування чи побутові послуги (прання, чищення, лагодження та прасування одягу, взуття чи білизни), на найм інших жилих приміщень.

Водночас зазначені в пп. "а" п.п. 170.9.1 ПКУ витрати не є об'єктом оподаткування ПДФО лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат, зокрема у вигляді рахунків, отриманих із готелів (мотелів) або від інших осіб, що надають послуги з розміщення та проживання, в тому числі бронювання місць у місцях проживання, тощо.

Роботодавцям, що направляють працівників у відрядження, цікавим може бути матеріал "Авансовий звіт: правила складання" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини