Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінилася ціна на попередньо оплачені товари: складаємо РК

29 грудня 2018, 08:30
278
0
Реклама

Платник ПДВ за договором про постачання 104-х одиниць товару (устаткування) отримав часткову попередню оплату (за 103 одиниці) та склав і зареєстрував в ЄРПН відповідні податкові накладні. Надалі на дату постачання всього обсягу товарів (104 одиниці устаткування) було здійснено перерахунок їх вартості (зменшення ціни), при цьому залишок зайво сплачених сум попередньої оплати за такі товари зараховано у рахунок часткової оплати вартості 104-ї одиниці товару. Що ж у цьому випадку робити?

Якщо постачальником - платником ПДВ на дату отримання попередньої (авансової) оплати за товари були складені відповідні податкові накладні та надалі внаслідок проведення перерахунку на дату постачання таких товарів їх вартість зменшується, а залишок сум передоплати зараховується в рахунок часткової оплати іншого товару, то на дату здійснення такого перерахунку платник ПДВ повинен скласти розрахунки коригування до податкових накладних, складених на дати отримання попередньої оплати. Такі розрахунки коригування відповідно до п. 192.1 ПКУ підлягають реєстрації в ЄРПН покупцем товарів.

При цьому якщо товар, в часткову оплату вартості якого зараховується залишок такої передоплати, уже був поставлений на дату такої поставки ("першої події"), постачальником було складено та зареєстровано в ЄРПН відповідну податкову накладну, то за фактом зарахування попередньої оплати в рахунок часткової оплати вартості такого товару податкова накладна постачальником не складається.

Якщо на дату зарахування залишку попередньої оплати в рахунок часткової оплати вартості іншого товару таких товар попередньо поставлений не був, то на дату такого зарахування постачальник - платник ПДВ повинен скласти податкову накладну на суму попередньої оплати за такий інший товар ("перша подія") і зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін.

Див. ІПК ДФСУ від 22.12.2018 р. № 5382/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Порядку складання і реєстрації податкових накладних і розрахунків коригування до них ми присвятили тему тижня "Нові ПН і РК" у сервісі "Інтерактивна бухгалтерія". З матеріалами цієї теми тижня можна ознайомитися в рубриці "Аналітичні матеріали"/"ПДВ"/"Податкова накладна".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини