Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може борг нерезидента бути переведений на резидента

29 грудня 2018, 12:50
690
0
Реклама

Фахівці ДФСУ надали деякі роз'яснення з питань застосування валютного законодавства (ІПК від 22.12.2018 р. № 5389/6/99-99-14-06-02-15/ІПК).

Серед іншого, контролери завважили, що у разі укладення договору про переведення боргу між двома нерезидентами (попереднім боржником та новим боржником) при надходженні виручки резиденту України (кредитору) за експортовану ним продукцію в законодавчо встановлені строки від нового боржника (нерезидента) при письмовій згоді кредитора, вимоги Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті" від 23.09.1994 р. № 185/94-ВР (далі - Закон № 185) не будуть порушені і відповідальність, передбачена ст. 4 Закону № 185, не застосовується.

Крім того, у випадку укладення договору переведення боргу між двома нерезидентами за кордоном, за умови відсутності іншої домовленості сторін у самому договорі, до нього не може застосовуватися матеріальне право України.

Водночас контролери наголосили, що укладення договору про переведення боргу, яким передбачено заміну боржника - нерезидента у зобов'язанні на нового боржника - резидента, суперечить вимогам спеціального законодавства.

Більше про нюанси переведення боргу у зовнішньоекономічній діяльності можна почитати в матеріалі "Переведення боргу за зовнішньоекономічним контрактом: можна чи ні" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини