Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оподаткування подарунків у 2019 році

10 січня 2019, 09:00
15106
0
Реклама

Найбільш обговорюваною темою в частині обкладення НДФЛ з 01.01.2019 р. є фіскальний підхід податкових до оподаткування подарунків, які вони сформували ще в 2018 році.

Аби виправити проблему, Законом № 2628-VIII з 01.01.2019 норму підпункт 165.1.39 ПКУ викладено в новій редакції:

"…вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) - у частині, що не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі".

Як повідомила ГУ ДФС у Черкаській області, з 1 січня 2019 року діє новий порядок оподаткування вартості подарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань). Тепер не оподатковуватиметься вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) - у частині, що не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року.

Тобто з 2019 року не оподатковуватимуться дарунки (а також призи переможцям та призерам спортивних змагань) вартістю не більше 1043,25 грн. на місяць (4173 грн х 25%), а з різниці між сумою подарунку та його неоподатковуваною вартістю (у 2019 році - 1043,25 грн. на місяць) справлятиметься ПДФО за ставкою 18% та військовий збір 1,5%. Вказана норма щодо неоподаткування частини вартості дарунку не поширюється на дарунки та призи у вигляді грошових виплат у будь-якій сумі.

Однак, схоже в ДФС знову "особлива позиція" на цей рахунок і внесені із 2019 року зміни не вирішують повністю проблему оподаткування вартості подарунків.

Інакше як пояснити, відповідь податківців на питання: як оподатковується ПДФО вартість подарунків, отриманих ФО від ЮО? (див. роз'яснення з категорії 103.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР" (zir.sfs.gov.ua)

ДФС переконує, що не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку вартість дарунків, наданих такому платнику юридичною особою, яка у розрахунку на місяць не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 01 січня звітного податкового року.

Якщо вартість дарунків перевищує вказаний розмір, то уся їх вартість оподатковується ПДФО на загальних підставах, передбачених розд. IV Податкового кодексу України для оподаткування додаткового блага.

При цьому податківці відсилають до п. 174.6 ПКУ, за яким доходи у вигляді дарунка, нараховані (виплачені, надані) платнику податку юридичною особою або фізичною особою - підприємцем, оподатковуються на загальних підставах, передбачених розд. IV ПКУ для оподаткування додаткового блага.

Але ж у пп. 164.2.17 ПКУ до оподаткованого доходу належить дохід, отриманий платником податку як додаткове благо, але крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ.

Приклад оподаткування вартості подарунку у 2019 році розглядався у матерілі "Оподаткування вартості подарунків і решта змін у ПДФО на 2019 рік" в газеті "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини