Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як скласти розрахунок коригування на річний перерахунок ПДВ

14 січня 2019, 11:15
1928
0
Реклама

У разі якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково - ні, платник ПДВ зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання. При цьому складають і реєструють в ЄРПН зведену податкову накладну на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) податку під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях.

За підсумками календарного року платник ПДВ здійснює перерахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій.

У такому разі платнику ПДВ слід оформити розрахунки коригування до кожної зведеної податкової накладної, складеної на вимогу п. 199.1 ПКУ. Як же правильно заповнювати такі розрахунки коригування?

У заголовній частині розрахунків коригування до податкових накладних, складених відповідно до п. 199.1 ПКУ, у полі "Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини" зазначається код ознаки "2";

У розрахунку коригування вказується дата складання та порядковий номер зведеної податкової накладної, що була складена відповідно до п. 199.1 ПКУ, до якої складається такий розрахунок коригування.

У рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" вказується умовний індивідуальний податковий номер "60000000000".

В інших рядках, відведених для заповнення даних покупця, платник зазначає власні дані.

У рядку І розділу А "Сума коригування податкового зобов'язання та податкового кредиту", у т.ч. у рядках II та/або III залежно від ставки податку (20% або 7%) вказується сума податку, яка збільшує або зменшує (при зменшенні зазначається знак "-") суму податкових зобов'язань, нарахованих відповідно до п. 199.1 ПКУ.

У розділі Б табличної частини розрахунку коригування зазначається:

• у графі 1.2 - № з/п рядка податкової накладної, що коригується;

• у графі 1.1 - № за порядком;

• у графі 2.1 "код причини" вказується код "202" "Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до пункту 199.1 статті 199 ПКУ";

• у графі 3 "Опис номенклатура) товарів/послуг, вартість чи кількість яких коригується" зазначається дата складання та порядковий номер податкової накладної відповідно до якої проводиться коригування;

• у графі 11 зазначається код ставки: 20 - у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою, 7 - у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню за ставкою 7%.

• у графі 13 - обсяги постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ;

• у графі 14 - сума ПДВ.

Інші графи та рядки табличної частини не заповнюються та залишаються пустими. Нулі та прочерки в них не проставляються.

Таке роз'яснення надала ДФС у категорії 101.15 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua).

Більше про річний перерахунок ПДВ читайте в матеріалі "Річний перерахунок ПДВ" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини