Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пеня на суму заниження ПДВ-зобов'язань: коли починає нараховуватися

23 січня 2019, 11:30
267
0
Реклама

Платник ПДВ в березні 2018 року виявив заниження податкового зобов'язання з ПДВ за жовтень 2017 року та керуючись ст. 50 ПКУ, подав до ДФС уточнюючий розрахунок на збільшення суми податкових зобов'язань з ПДВ, яким збільшено суму ПДВ та відповідно нараховано суму штрафної санкції. Чи нараховуватиметься у цьому випадку пеня відповідно до ст. 129 ПКУ?

На суму заниження податкових зобов'язань та податкового боргу нараховується пеня за правилами, визначеними ст. 129 ПКУ.

Відповідно до п. 129.9 ПКУ, у разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення платником податку помилок відповідно до ст. 50 ПКУ пеня не нараховується, якщо зміни до податкової звітності внесені протягом 90 к. дн., наступних за остійнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного ПКУ.

При цьому пеня нараховується за кожний календарний день прострочення у його сплаті, включаючи день погашення, із розрахунку 100 відсотків річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день (п. 129.4 ПКУ).

Оскільки в цьому випадку зміни до податкової звітності були внесені платником після спливу 90 к. дн., наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання за звітний період, за який виправляється помилка, то відповідно до п. 129.9 ПКУ пеня нараховується за весь період заниження, починаючи з наступного дня за граничним терміном сплати ПДВ за звітний період, за який виправляється помилка, включаючи день погашення такого податкового зобов'язання, згідно з реалізованим в інформаційній системі органів ДФС алгоритму її розрахунку.

Див. ІПК ДФСУ від 02.01.2019 р. № 13/6/99-99-12-02-01-15/ІПК.

Річна звітність без турбот!

Знижка - 60% на онлайн-сервіс звітності Liga:REPORT для юридичних осіб.

Неплатникам ПДВ - 581 грн/рік

Платникам ПДВ - 845 грн/рік

ФОП - 337 грн на рік

Деталі акції

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини