Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Головні бухгалтерські новини (28.01 - 01.02)

28 січня 2019, 11:15
272
0
Реклама

Статзвітність

Яку статзвітність можна подати в електронному вигляді у 2019 році.

Держстат оприлюднив перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2019 році.

Нині зазначений перелік налічує 88 позицій. Водночас завважено, що перелік форм буде розширюватись по мірі їх реалізації в електронному вигляді.

Держстат поінформував про зміни у поданні статзвітності у 2019 році.

Держстат поінформував про зміни у поданні форм державних статспостережень до органів державної статистики у 2019 році.

Так, зокрема:

1) змінено термін/періодичність подання форм:

· 2-3 нк (один раз на рік) "Звіт про діяльність закладу вищої освіти" ? зміна терміну подання з "не пізніше 5 жовтня" на " не пізніше 25 жовтня";

· 1-зерно (місячна) "Звіт про надходження культур зернових і зернобобових та олійних на перероблення та зберігання" ? зі звіту за січень 2019 року: зміна терміну подання з "не пізніше 4 числа місяця, наступного за звітним періодом" на "не пізніше 5 числа місяця, наступного за звітним періодом";

· 1-Б (піврічна) "Звіт про взаєморозрахунки з нерезидентами" ? з 01 січня 2019 року: зміна періодичності подання з "річної, квартальної" на "піврічну";

· 10-мех (один раз на два роки) "Звіт про наявність сільськогосподарської техніки в сільськогосподарських підприємствах" ? зі звіту за 2019 рік: зміна періодичності подання з "річної" на "один раз на два роки";

· 12-труб (місячна) "Звіт про транспортування вантажів трубопроводами";

2) відмінено подання форм державних статистичних спостережень:

· 7-торг (річна) "Звіт про наявність торгової мережі";

· 1-НО (наука/ оборона) (річна) "Звіт про виконання наукових та науково-технічних робіт військового призначення;

· 2-буд (квартальна) "Звіт про прийнятий в експлуатацію закінчений будівництвом об'єкт" (підставою є отримання адміністративних даних).

Також наведено чималий перелік форм статзвітності, до яких внесено інші зміни, не пов'язані з терміном/періодичністю їх подання.

Відзвітувати до Держстату можна за допомогою онлайн-сервісу звітності Liga:REPORT.

Річна звітність без турбот!

Знижка - 60% на онлайн-сервіс звітності Liga:REPORT для юридичних осіб.

Неплатникам ПДВ - 581 грн/рік

Платникам ПДВ - 845 грн/рік

ФОП - 337 грн на рік

Деталі акції

Приватне підприємництво

ДФС пояснила як підприємцям сплачувати та звітувати із ЄСВ за 2018 рік.

1. Остаточний розрахунок зазначеною категорією платників проводиться до 10 лютого наступного року за даними Декларації, з урахуванням вже сплаченого щоквартально ЄСВ протягом 2018 року.

Разом з тим при визначенні бази нарахування ЄСВ за звітний рік сума отриманою доходу (прибутку), яка зазначена в декларації, розподіляється на кількість місяців, протягом яких така особа перебувала на обліку як платник ЄСВ та відображається у Звіті з ЄСВ (форма № Д5).

2. Оскільки ЄСВ сплачується лише з максимальної величини бази нарахування ЄСВ, яка встановлена законодавством, то максимальна сума ЄСВ, яку можуть сплатити вказані платники ЄСВ на місяць, у 2018 році складає 12285,90 грн. (55845,00 грн х 22 %).

Мінімальна сума ЄСВ на місяць для ФОП, у т. ч. спрощенців, у 2018 році складала 819,06 грн. (3723,00 грн х 22%).

3. Річна сума ЄСВ за 2018 рік не може становити менше ніж 9828,72 грн (2457,18 грн х 4) для ФОП.

4. При сплаті ЄСВ та відповідно при відображенні нарахованих сум ЄСВ у звітності необхідно враховувати кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку в органах доходів і зборів як платник ЄСВ.

Відповідні роз'яснення містить лист ДФС від 24.01.2019 р. № 2265/7/99-99-13-02-01-17.

Лист також містить 8 додатків із прикладами заповнення звіту з ЄСВ для ФОП.

ДФС пояснила як підприємцю виправити помилки у Звіті з ЄСВ (форма № Д5).

Самостійне виправлення ФОП помилок у Звіті щ ЄСВ (форма № Д5) Порядком № 435 не передбачено.

Помилки, що стосуються грошових показників (арифметична помилка, невірно порахована сума доходу/ЄСВ, заповнено не ту таблицю форми № Д5 за період до 01.01.2018, або, зокрема, за звітні періоди після 01.01.2018 у таблиці 1 форми № Д5 невірно вказано код категорії застрахованої особи тощо) у Звіті з ЄСВ можуть бути виявлені при документальній перевірці і виправлені за її наслідками.

Водночас ФОП має право самостійно, до проведення документальної перевірки контролюючим органом, подати заяву до контролюючого органу з проханням провести перевірку/звірку, у якій вказати причину перевірки.

Роз'яснення з категорії 301.06.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua).

Порядок заповнення річних звітів та декларацій для фізосіб, в т.ч. й підприємців, розглядався в матеріалах теми тижня "Річна звітність фізосіб" газети "Інтерактивна бухгалтерія" .

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Податкова звітність

Чи потрібен податківцям Звіт про управління?

Під час чергової інтернет-конференції з ДФС, Нонна Багмет - начальниця Львівського управління Офісу ВПП відповіла на низку питань пов'язаних із поданням звітності з податку на прибуток.

Вона, зокрема нагадала, що за нині діючими правилами підприємства (крім бюджетних установ, мікропідприємств та малих підприємств) подають разом з річною фінансовою звітністю звіт про управління.

У разі подання підприємством консолідованої фінансової звітності, подається консолідований звіт про управління.

Звіт про управління - це документ, в якому компанія розповідає про свої поточні справи та плани на майбутнє. Звіт цей повинен містити як фінансову, так і нефінансову інформацію, яка описує, в якому стані знаходиться компанія та розкриває ризики для її діяльності.

Звіт про управління зобов'язані подавати середні та великі підприємства. При цьому середні мають право не вказувати нефінансову інформацію.

Вперше його потрібно буде підготувати за підсумками 2018 року, та подати не пізніше 27 лютого 2019.

Крім того за словами очільниці Львівського управління ОВПП, Звіт про управління подається разом із фінансовою звітністю, а значить, до того ж органу. Але в залежності від того, чим займається компанія, органи ці можуть відрізнятися. Банки подають звіти в НБУ, акціонерні товариства - в Нацкомісію з цінних паперів та фондового ринку, страхові - в Нацкомфінпослуг. Але будь-яка юрособа, без винятків, подає фінансові звіти до органів фіскальної служби та статистики.

Від себе додамо: нещодавно податківці запевняли, що консолідована версія фінансових звітів їх не цікавить, оскільки, ані нормами ПКУ, ані іншими нормативно-правовими актами не передбачено подання такої звітності до органів ДФС (див. роз'яснення з категорії 102.23.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua)).

Звітність з ренти за користування надрами: особливості - 2019.

Податківці зауважили, що забезпечити ефективний контроль доходів місцевих бюджетів від ренти можливе шляхом складанням платниками окремих додатків до податкової декларації з Рентної плати. В таких додатках податкові зобов'язання в межах спеціального дозволу мають бути самостійно "розподілені" платниками між бюджетами адміністративно-територіальних одиниць, які повністю або частково розташовані в межах території полігону, обмеженого координатами, зазначеними у такому дозволі.

Починаючи з податкових зобов'язань Рентної плати за IV квартал 2018 року, ідентифікуючою ознакою кожного окремого додатка до декларації є зазначений у рядку 5.1 "код органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням ділянки надр за КОАТУУ" розділу 5 "Ділянка надр, з якої видобуто корисну копалину" додатка 1 до декларації з рентної плати, код одиниці адміністративно-територіального устрою.

Нагадаємо, рентну декларацію та додаток 1 необхідно подати до 11 лютого 2019 р.

Лист ДФС від 25.01.2019 р. № 2394/7/99-99-12-03-04-18.

При декларуванні по платі за землю за 2019 рік слід подавати нову довідку (витяг) про НГО.

ГУ ДФС у м. Києві інформує, що Порядком № 489 передбачено, що з 17.07.2018 для земельних ділянок, інформація про які не внесена до відомостей Державного земельного кадастру, та у разі якщо у відомостях Державного земельного кадастру відсутній код Класифікації видів цільового призначення земель для земельної ділянки, коефіцієнт, який характеризує функціональне використання земельної ділянки (Кф), застосовується із значенням 3,0.

Таким чином, при подачі податкової декларації по платі за землю (орендної плати) за 2019 рік, необхідно надавати і нову довідку (витяг) про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, яка видана з врахуванням вимоги Порядку № 489, як це передбачено ст. 286 ПКУ.

Коли та кому подається звітність з плати за землю та в який спосіб це можна зробити. У яких випадках та в який спосіб подається довідка (витяг) про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, дізнайтесь із ситуації для бухгалтера "Порядок подання звітності з плати за землю".

Для отримання безкоштовного 3-денного доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН скористайтеся ТЕСТОВИМ доступ до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Оплата праці та трудові відносини

Інспектори праці місцевих рад: що перевіряють та куди сплачувати штраф у 2019 році.

Управління Держпраці у Черкаській області роз'яснило, що інспектори праці органів місцевого самоврядування при здійсненні заходів контролю можуть досліджувати наступні питання, зазначені в акті інспекційного відвідування (невиїзного інспектування) юридичної особи (фізичної особи), яка використовує найману працю (форма акта затверджена наказом Мінсоцполітики від 18.08.2017 р. № 1338):

· щодо оформлення трудових відносин (пункти 3.1 - 3.13 розділу 3 "Трудовий договір" частини І "Законодавство про працю" акта);

· щодо своєчасності та повноти обсягу оплати праці і додержання мінімальних гарантій з оплати праці (розділ 6 "Оплата праці" частини І "Законодавство про працю", пункти 7.6, 7.19 розділу 7 "Особливості використання праці осіб, що потребують додаткового соціального захисту" та пункти 9.7-9.18 розділу 9 "Гарантії найманих працівників" частини II "Додаткові вимоги" акта).

Також завважено, що згідно п. 38 ч. 1 ст. 64 БКУ адміністративні штрафи та інші штрафні санкції, що накладаються місцевими органами виконавчої влади та виконавчими органами місцевих рад або утвореними ними в установленому порядку адміністративними комісіями, належать до доходів загального фонду бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, міст Києва та Севастополя, районних бюджетів, бюджетів об'єднаних територіальних громад. Тож суми штрафів за порушення законодавства про працю, накладених уповноваженими посадовими особами органів місцевого самоврядування, перераховуються до відповідних місцевих бюджетів.

Держпродспоживслужба та Держпраці будуть разом виявляти неоформлених працівників.

Для оперативного реагування на такі факти Держпродспоживслужба та Держпраці спільним дорученням зобов'язали свої територіальні органи скоординувати дії у сфері обміну інформацією про порушення роботодавцями вимог чинного законодавства про працю та зайнятість населення, проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи із застосування законодавчих норм та положень, залучення спеціалістів до участі у роботі комісій, робочих груп, проведення комплексних заходів державного нагляду, обміну досвідом тощо.

На виконання доручення, керівники головних управлінь в областях Держпродспоживслужби та Держпраці провели ряд робочих зустрічей із зазначених питань, за результатами яких були підписані меморандуми та угоди про співробітництво, а також погоджені плани подальших спільних дій.

Про строки надання документів інспекторам Держпраці читайте тут.

Для отримання доступу матеріалів видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

ПДФО

Оподаткування подарунків у 2019 році: ДФС прибрала суперечливу відповідь.

У новині "ДФС пояснює оподаткування вартості подарунків у 2019 році на свій лад" ми звертали увагу на роз'яснення податківців з категорії 103.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua). У ньому йшлося про оподаткування ПДФО вартість подарунків, отриманих фізособою від юрособи. Податківці чомусь зробили в ньому висновок, який робили упродовж 2018 року: якщо вартість дарунків перевищує вказаний розмір, то уся їх вартість оподатковується ПДФО як додаткове благо.

Разом з тим, регіональні ДФС вказували на інше: з 2019 року не оподатковуються дарунки (а також призи переможцям та призерам спортивних змагань) вартістю не більше 1043,25 грн. на місяць (4173 грн х 25%), а з різниці між сумою подарунку та його неоподатковуваною вартістю (у 2019 році - 1043,25 грн. на місяць) справлятиметься ПДФО за ставкою 18% та військовий збір 1,5%.

В результаті, ДФС все ж переглянула свою позицію, і перевела до нечинних вказане роз'яснення з категорії 103.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua).

До того ж в ІПК ДФС від 14.01.2019 р. № 100/6/99-99-13-02-03-15/ІПК також йдеться, що не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку вартість дарунків, наданих такому платнику юридичною особою, яка у розрахунку на місяць не перевищує 25% однієї мінімальної зарплати, встановленої на 01 січня звітного податкового року. Якщо вартість дарунків перевищує вказаний розмір, то сума такого перевищення оподатковується ПДФО як додаткове благо.

Отримати від ДФС довідку про доходи за 2018 рік можна не раніше кінця лютого.

Платники податків можуть отримати інформацію про суми виплачених доходів та утриманих податків з Держреєстру фізосіб - платників податків, скориставшись електронними сервісами ДФС.

Про це нагадує ДФС.

Однак податківці просять враховувати, що відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді надаються за останні три роки (поквартально). Інформація про доходи за останній звітний період надається через 50 днів після його закінчення.

Адже дані з Держреєстру фізосіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків надаються відповідно до поданих звітів за формою № 1ДФ, які щоквартально подаються податковими агентами до територіальних органів ДФС та поданих фізособами, ФОПами або фізособами, які провадять незалежну професійну діяльність, податкових декларацій.

А за IV квартал 2018 року гранична дата подання таких відомостей - 11 лютого. Додатково враховуємо час на внесення даних до Держреєстру і їх опрацювання в ДФС.

Тож фізособам, котрим необхідні довідки про доходи для заповнення антикорупційних декларації доведеться почекати до кінця лютого 2019 року аби звернутися за інформацією.

Готуєте річну звітність? Отримайте знижку -60% на онлайн-сервіс звітності Liga:REPORT для юридичних осіб.

Найзручніша система адміністрування ПДВ.

Перевірка безпеки роботи з контрагентами.

Допомога експертів (розумні підказки, роз'яснення НПА, вебінари, аналітика від видання "Інтерактивна бухгалтерія").

Автозаповнення, авторозрахунки в формах.

Та багато іншого!

Отримати знижку

ПДВ

Як заповнити РК для виправлення помилки в графах 3.2, 4, 5, 9, 12 податкової накладної.

Виправлення помилок у графах податкової накладної, які не вплинули на кількісні/вартісні показники, зокрема у графі 3.2 (ознака імпортованого товару), у графі 4 (одиниця виміру, умовне позначення (українське), у графі 5 (одиниця виміру код), у графі 9 (код пільги), у графі 12 (код виду діяльності сільськогосподарського товаровиробника) розділу Б податкової накладної, здійснюється методом "сторно", тобто зазначаються зі знаком "-" показники рядка податкової накладної, що містять помилкове значення, та новим рядком зі знаком "+" зазначаються показники, які містять правильні значення.

При цьому в обох рядках розрахунку коригування зазначається причина коригування 104та однакова група коригування.

Таке роз'яснення ДФС опублікувала у категорії 101.15 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua).

Також для платників податків буде цікавим довідатися про те:

як скласти та реєструвати РК, якщо зайва ПН не надається покупцю товарів/послуг;

як скласти РК до ПН, якщо допущено помилку в номенклатурі товарів/послуг.

Більше про порядок складання і реєстрації податкових накладних і розрахунків коригування до них ми читайте в рубриці "Аналітичні матеріали"/"ПДВ"/"Податкова накладна".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Огляд індивідуальних податкових консультацій за 28 січня - 1 лютого

Назва

Суть запиту

Позиція податківців

Реквізити ІПК

ПДВ

Юрособа - неплатник ПДВ вносить майно до статутного капіталу іншої юрособи: що з ПДВ

Юрособа - неплатник ПДВ вносить рухоме і нерухоме майно до статутного капіталу інших юросіб, як зареєстрованих платником ПДВ, так і не неплатників ПДВ. Чи буде така операція оподатковуватися ПДВ і коли реєструватися платником ПДВ?

Операція юрособи - платника ПДВ із внесення рухомого і нерухомого майна до статутного фонду іншої юридичної особи (як платника ПДВ, так і неплатника ПДВ) є об'єктом оподаткування ПДВ.

Оскільки у даному випадку юридична особа не зареєстрована як платник ПДВ, то операція із внесення такою юридичною особою рухомого і нерухомого майна до статутного фонду іншої юридичної особи не є об'єктом оподаткування ПДВ та відповідно податкові зобов'язання з ПДВ нею не нараховуються.

від 21.01.2019 р. № 221/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Приватне підприємництво

ДФС відмовилась від пояснень щодо застосування LiqPay єдинником - всі питання до НБУ

Щодо оподаткування доходів, які надходять ФОПу через систему LiqPay

Податківці перерахували ряд норм які стосуються обліку доходів, зокрема й ведення Книги. Але відносно питання віднесення переказів за допомогою сервісу LiqPay до грошових розрахунків перадресували до НБУ.

від 24.01.2019 р. № 255/6/99-99-13-01-02-15/ІПК

Огляд усіх важливих ІПК за минулий тиждень читайте у матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія" за посиланням.

Для отримання доступу до вищезазначених та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал в Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини