Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Участь працівника в семінарі: за яких умов ПДФО не утримують

11 лютого 2019, 07:30
489
0
Реклама

Семінар - це форма групової роботи за участю запрошених, мета якої - обмін інформацією з певної теми. Конференція - це великі засідання тривалістю один чи декілька днів, присвячені одному ключовому питанню або темі, поділеним на вужчі питання. Участь у семінарах (конференціях) передбачає отримання інформаційно-консультаційних послуг на підставі укладеного договору з організатором семінару (конференції), згідно визначення в Українському юридичному термінологічному словнику.

Порядок оподаткування ПДФО регулюється розд. IV ПКУ, пп. 165.1.21 якого передбачено, що не включається до складу оподатковуваних доходів фізосіб сума, сплачена будь-якою юридичною або фізичною особою на користь ВНЗ та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку платника податку, але не вище трикратного розміру мінзарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (4173 грн х 3) за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізособи.

Також до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається сума витрат роботодавця у зв'язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) платника податку, згідно з пп. 165.1.37 ПКУ.

У разі порушення умов, кошти, сплачені роботодавцем за навчання фізособи прирівнюються до додаткового блага та оподатковуються за ставкою 18 відсотків (пп. 165.1.21 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Таким чином, у разі якщо запрошеною стороною семінару (конференції) та за умовами договору отримувачем інформаційно-консультаційних послуг є юрособа (роботодавець), інтереси якої представляє працівник, то сума сплачена роботодавцем за участь у семінарі (конференції) не є доходом такого працівника та об'єктом оподаткування ПДФО.

Водночас якщо за умовами договору запрошеною стороною та отримувачем інформаційно-консультаційних послуг є працівник, то суму, сплачену юрособою (роботодавцем) за участь у семінарі (конференції) за такого працівника, слід розглядати як дохід, у вигляді додаткового блага, який включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу та оподатковується за ставкою 18 %.

Коли оплата за навчання працівника його роботодавцем буде оподатковуватися ПДФО, а коли - ні? Яким чином оподатковуються такі виплати і як це відображається у звітності читайте тут.

Для отримання доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини