Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Наявність "Зеленої картки" при виїзді авто з України контролюватимуть автоматично

25 лютого 2019, 16:30
1187
0
Реклама

З 11 лютого всі автомобільні пункти пропуску на держкордоні підключено до бази даних, що дає можливість співробітникам Держприкордонслужби перевіряти наявність страхових сертифікатів "Зелена картка". Система працює в автоматичному режимі.

Зверніть увагу, "Зелена картка" в усіх країнах має уніфіковану форму і її наявність є обов'язковою передумовою для водіїв, які планують виїхати за кордон на власному автомобілі до країн-членів міжнародної системи. Разом з тим у кожній країні, яка входить до складу міжнародної системи, серед них і Україна, функціонує Нацбюро, що є єдиною компетентною організацією з усіх питань, пов'язаних із відшкодуванням шкоди, завданої з вини водія-нерезидента на території такої країни.

Відповідно до законодавства України, а саме Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів", у разі виїзду транспортного засобу, зареєстрованого в Україні, до країн-членів міжнародної системи автомобільного страхування "Зелена картка" власник такого транспортного засобу зобов'язаний мати чинний договір міжнародного страхування, посвідчений відповідним уніфікованим страховим сертифікатом "Зелена картка".

Водночас на Держприкордонслужбу покладені завдання з контролю за наявністю у власників транспортних засобів "Зеленої Карта" у разі виїзду з України. Крім того, прикордонникам визначено контролювати наявність договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності під час в'їзду в Україну і виявляти страхові сертифікати з ознаками підробки та передавати їх територіальним органам МВС для вжиття заходів відповідно до законодавства.

Також законодавством визначено, що виїзд з України до країн-членів міжнародної системи автострахування "Зелена картка" транспортного засобу, зареєстрованого в Україні, у разі відсутності договору міжнародного страхування, укладеного зі страховиком - повним членом МТСБУ - і посвідченого відповідним уніфікованим страховим сертифікатом "Зелена картка", забороняється.

Автоматична перевірка сертифікатів "Зелена карта" в автоматизованому режимі на держкордоні запроваджена на постійній основі. Зокрема, відбувається взаємообмін даних між базами даних МТСБУ й інформаційно-телекомунікаційною системою прикордонного контролю Держприкордонслужби. Таким чином, прикордонники під час оформлення громадян, які перетинають держкордон України автомобілями української реєстрації, одразу на місці перевіряють дійсність страхових полісів. Якщо в базі даних страхового бюро прикордонники виявлять відсутність інформації про укладення відповідного договору, то транспортний засіб не пропускається через кордон.

Зазначимо, що від початку заходів, 11 лютого, співробітники Держприкордонслужби на кордоні виявили майже 20 підроблених (фальсифікованих) страхових сертифікатів, 27 недійсних та близько 2 тисяч автівок було не пропущено через відсутність сертифікатів.

За даними Державної прикордонної служби України.

Нові правила валютного регулювання експортних операцій з урахуванням останніх нововведень Нацбанку, читайте у матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини