Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рішення місцевих рад є передумовою для справляння туристичного збору у 2019 році

27 лютого 2019, 11:30
240
0
Реклама

Порядок сплати туристичного збору з 01.01.2019 зазнав істотних змін. Це породило чимало питань, прямої відповіді на які "профільна" ст. 268 ПКУ не дає. Тим не менш ДФС продовжує здійснювати спроби хоча б трохи роз'яснити: які ставки застосовувати у разі, якщо ради або ради не переглянули ставки на 2019 рік.

Так, для забезпечення умов справляння туристичного збору у 2019 році встановленими ПКУ необхідними умовами, що мають бути реалізованими у рішеннях Рад, є не тільки затвердження ставок Збору, але й запровадження (або не запровадження) авансових внесків, визначення та оприлюднення переліку податкових агентів. Про це вкотре нагадала ДФС, але на цей раз в новому роз'ясненні з категорії 123.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua)

До повноважень Рад щодо податків та зборів віднесено, зокрема встановлення ставок туристичного збору та визначення переліку податкових агентів зі Збору згідно із ст. 268 ПКУ, яка з 1 січня 2019 викладена у оновленій редакції щодо основних, передбачених ст. 7 ПКУ, елементів туристичного збору. Рішення органів місцевого самоврядування, які прийняті до 1 січня 2019 року, не відповідають нормам ПКУ за основними елементами туристичного збору.

Таким чином, для забезпечення умов справляння туристичного збору у 2019 році встановленими ПКУ необхідними умовами, що мають бути реалізованими у рішеннях Рад, є затвердження ставок туристичного збору та визначення і оприлюднення переліку податкових агентів.

ПКУ передбачено, у разі якщо Рада не прийняла рішення про встановлення відповідних місцевих податків і зборів, що є обов'язковими згідно з нормами ПКУ, такі податки до прийняття рішення справляються виходячи з норм ПКУ із застосуванням їх мінімальних ставок (п.п. 12.3.5 ПКУ).

Читайте також коментар "Туристичний збір - 2019: нові ставки та порядок справляння" газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначених та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини