Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПН не склали і податкові зобов’язання з ПДВ не визнали: як за це штрафуватимуть

5 березня 2019, 08:00
909
0
Реклама

За операцією з постачання товарів/послуг платник ПДВ не склав податкову накладну і, відповідно, не відобразив податкові зобов'язання з ПДВ. Яка за це передбачена відповідальність?

У разі якщо за операцією з постачання товарів/послуг податкова накладна не складена (але мала бути складена) та податкові зобов'язання не відображено, контролюючим органом визначаються суми податкового зобов'язання, що призводить до накладення на платника податків штрафу в розмірі 25% від суми визначеного податкового зобов'язання, у разі повторного визначення - 50% (п. 123.1 ПКУ).

Крім того, застосовується фінансова відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 50% суми податкових зобов'язань з ПДВ, нарахованих за операцією з постачання товарів/послуг, яка передбачена п. 1201.2 ПКУ.

Щоправда, у разі реєстрації в ЄРПН податкової накладної та/або розрахунку коригування протягом 10 календарних днів, наступних за днем отримання платником податку податкового повідомлення-рішення, штрафні санкції, передбачені абз. 2 п. 1201.2 ПКУ та п. 1201.1 ПКУ, не застосовуються.

Якщо ж після спливу 10 календарних днів, наступних за днем отримання платником податку податкового повідомлення-рішення податкову накладну та/або розрахунок коригування так і не зареєстрували в ЄРПН, на платника податку накладається штраф в розмірі 50 % від суми ПДВ, нарахованого за операцією з постачання товарів/послуг, а після реєстрації такої накладної в ЄРПН будуть застосовані штрафи, передбачені п. 1201.1 ПКУ (в залежності від кількості днів прострочення).

До того ж керівники та інші посадові особи продавця несуть адміністративну відповідальність згідно зі ст. 1631 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Див. роз'яснення ДФС у категорії 101.27 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua).

Більше про відповідальність ПДВшників читайте в рубриці "Аналітичні матеріали"/"ПДВ"/"Відповідальність" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Більше про відповідальність ПДВшників читайте в рубриці "Аналітичні матеріали"/"ПДВ"/"Відповідальність" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини