Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Повернули товари і оплату за них після спливу 1095 днів: як покупцю відкоригувати ПК

15 березня 2019, 11:10
3499
0
Реклама

Після спливу 1095 днів з моменту постачання товарів постачальник повертає покупцю кошти, сплачені за такий товар, а покупець одночасно повертає постачальнику товар.

Так, згідно п. 192.1 ПКУ у такому разі постачальник - платник ПДВ мав би скласти розрахунок коригування до відповідної податкової накладної, а покупець - платник ПДВ - зареєструвати такий розрахунок коригування в ЄРПН.

Утім ЄРПН не пропускає розрахунки коригування до податкових накладних, з дати складання яких минуло 1095 днів.

Як це пояснюють податківці і що рекомендують робити?

У ст. 257 Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ) та ст. 102 НКУ встановлено загальний термін позовної давності тривалістю у три роки (1095 днів). Отже розрахунок коригування до податкової накладної, з дати складання якої минуло більше 1095 календарних днів, не може бути зареєстрований в ЄРПН у зв'язку із сплином терміну, встановленого ст. 257 ЦКУ та 102 НКУ.

Таким чином, у разі, якщо після сплину 1095 днів з дати виникнення податкових зобов'язань та складання податкової накладної за операцією з постачання товару відбувається повернення покупцю коштів з одночасним поверненням постачальнику такого товару, розрахунок коригування до такої податкової накладної не може бути зареєстрований в ЄРПН.

У даній ситуації операція з повернення товару постачальнику визначається для платника ПДВ - покупця операцією з постачання, за якою мають бути визначені податкові зобов'язання. Тобто, покупець (платник ПДВ) має скласти податкову накладну на суму повернених коштів і зареєструвати її в ЄРПН.

Див. ІПК ДФСУ від 07.03.2019 р. № 950/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Про порядок складання і реєстрації податкових накладних і розрахунків коригування до них ми читайте в рубриці "Аналітичні матеріали"/"ПДВ"/"Податкова накладна".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини