Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для ІТ-компаній запропонували альтернативу в оподаткуванні зарплат програмістів

18 березня 2019, 11:30
1375
0
Реклама

Група народних депутатів внесла до ВРУ альтернативний законопроект про внесення змін до ПКУ щодо особливостей оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції (№10094-1). Серед нардепів і Голова Комітет податкової та митної політики.

Як йдеться в Пояснювальній записці до проекту, ним передбачається тимчасово, до 1 січня 2025 року, встановити особливий порядок оподаткування за ставкою 9% ПДФО доходів ІТ спеціалістам в галузі програмування, які є найманими працівниками (перебувають у трудових відносинах) з суб'єктами індустрії програмної продукції, а також у цей період застосовувати ставку ЄСВ 5% до зарплати таких працівників.

Зокрема в законопроекті:

редакційно уточняється визначення поняття "працівник";

визначаються ознаки "суб'єкту індустрії програмної продукції", головна з яких - не менше 70% доходів від усіх видів економічної діяльності такого суб'єкта має бути від здійснення видів економічної діяльності, які відносяться до індустрії програмної продукції, а також дається перелік видів економічної діяльності, якими має право займатися такий суб'єкт в галузі ІТ індустрії;

встановлюються порядок реєстрації суб'єкта індустрії програмної продукції отримання в фіскальних органах або анулювання такої реєстрації.

Щодо ПДФО.

Передбачається, що суб'єкт індустрії програмної продукції застосовує ставку оподаткування ПДФО - 9% до заробітної плати та інших доходів, що виплачує найманим працівникам - програмістам, посади яких відповідають підкласу 2132 згідно класифікатору професій (ДК 003:2010). Доходи інших найманих працівників оподатковуються на загальних підставах.

При цьому сума податку з місячного доходу програміста за ставкою 9% не може бути меншою за розмір податку, обрахованого за ставкою 18% з двократного розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2019 році - 4173 грн. х 2 х 18% =1502 грн.).

У разі встановлення контролюючим органом невідповідності діяльності суб'єкта встановленим критеріям, такий платник податків має за весь період невідповідності провести перерахунок податку на доходи програмістів з застосуванням загальних правил та сплатити до відповідного бюджету недоутриману суму податку.

Щодо ЄСВ.

Також законопроектом передбачається, що на період до 1 січня 2025 року суб'єкти індустрії програмної продукції сплачуватимуть ЄСВ за найманих працівників - програмістів у розмірі 5% від заробітної плати таких працівників.

При цьому ЄСВ для таких працівників не може бути меншим за ЄСВ за ставкою 22% з двох мінімальних заробітних плат (у 2019 році це 1837 грн) та не більшим за ЄСВ, що розраховується за ставкою 22% від максимальної бази нарахування ЄСВ - 15 мінімальних заробітних плат (у 2019 р. - 13770 грн). Тобто ЄСВ за ставкою 5% буде сплачуватись з заробітних плат від 9 до 66 мінімальних заробітних плат (у 2019 - від 37 тис.грн до 275 тис. грн).

Щодо пенсійного страхування.

При розрахунку пенсії для таких працівників за відповідні місяці буде враховуватись заробітна плата, що буде розраховуватись виходячи з фактично сплаченого ЄСВ та ставки ЄСВ 22 %.

Наприклад, ЗП - 50 тис.грн., ЄСВ 5% - 2500грн., ЗП для розрахунку пенсії = 2500/22х100% = 11364 грн.

Як застосувати максимальну величину бази нарахування ЄСВ? Про це читайте в газеті "Інтерактивна бухгалтерія" за посиланням.

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини