Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавцю не вдалося оскаржити рішення Держпраці про складання акту та припису в один день

21 березня 2019, 09:00
1288
0
Реклама

Акт про інспекційного відвідування або невиїзного інспектування та припис про усунення порушень законодавства про працю в один день? Да, цілком можливо.

Про це свідчить рішення Полтавського окружного адміністративного суду в постанові від 22.02.2019 р. у справі № 440/4410/18.

Позовні вимоги товариство мотивувало тим, що оскаржувані постанова Держпраці та пункт 1 припису прийняті необґрунтовано, без урахування усіх обставин, що мають значення для їх прийняття, упереджено. Зазначило, що ні акт інспекційного відвідування, ні припис не були надані керівнику товариства. Тобто, не ознайомивши керівника товариства з актом, не дочекавшись гіпотетичних зауважень на акт, повноважний представник відповідача безпідставно в один день зі складенням акту інспекційного відвідування виніс припис про усунення виявлених порушень.

Суд у свою чергу відмічає, що акт складається в останній день інспекційного відвідування або невиїзного інспектування у двох примірниках, які підписуються інспектором праці, що його проводив, та керівником об'єкта відвідування або його уповноваженим представником.

Якщо об'єкт відвідування не погоджується з викладеною в акті інформацією, акт підписується із зауваженнями, які є його невід'ємною частиною. Зауваження можуть бути подані об'єктом відвідування не пізніше трьох робочих днів з дати підписання акта. Письмова вмотивована відповідь на зауваження надається інспектором праці не пізніше ніж через три робочих дні з дати їх надходження.

При цьому, згідно з приписами п. 26 Порядку № 295 у разі відмови керівника чи уповноваженого представника об'єкта відвідування від підписання або за неможливості особистого вручення акта і припису, вони складаються у трьох примірниках.

Судом встановлено, що з огляду на відсутність 05.09.2018 керівника товариства на робочому місці, що не заперечувалося в ході розгляду справи ані позивачем, ані відповідачем, та неможливість особисто вручити йому примірник акту інспекційного відвідування, управління Держпраці, керуючись п. 26 Порядку № 295, оформило акт інспекційного відвідування та припис в один день, а саме - 05.09.2018.

За викладених обставин, судом критично оцінюються доводи позивача з приводу відсутності у відповідача повноважень на складення акту інспектування та припису про усунення порушень в один день.

Перевірки Держпраці та працевлаштування працівників - одна з тем тижня газети "Інтерактивна бухгалтерія", матеріали якої можна переглянути за посиланням.

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини