Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Списуємо кредиторську заборгованість за якою минуло 1095 днів: що з податковим кредитом

21 березня 2019, 11:45
3481
0
Реклама

Платник ПДВ при перерахуванні попередньої оплати за товари/послуги на підставі отриманої податкової накладної сформував податковий кредит, але такі товари/послуги так і не були отримані протягом 1095 днів. Після спливу 1095-денного строку було прийнято рішення списати таку кредиторську заборгованість. Що в ПДВ-обліку?

Якщо платник податку при перерахуванні передоплати за товари/послуги на підставі отриманої податкової накладної, складеної до 01.07.2015, сформував податковий кредит, але такі товари/послуги не отримані протягом 1095 днів, то у податковому періоді, в якому відбувається списання заборгованості, платнику податку необхідно відкоригувати суму податкового кредиту, сформованого при перерахуванні попередньої оплати за товари /послуги. Зменшення податкового кредиту у вказаному випадку здійснюється на підставі бухгалтерської довідки.

Якщо платник при перерахуванні попередньої оплати за товари /послуги сформував податковий кредит на підставі податкової накладної, складеної після 01.07.2015 та зареєстрованої в ЄРПН, але товари/послуги не поставлено, а тому вони фактично не використовуватимуться у господарській діяльності покупця, то у податковому періоді, в якому відбувається списання заборгованості, платнику податку - покупцю необхідно нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ за правилами, визначеними п. 198.5 ПКУ.

Див. ІПК ГУ ДФС у Кіровоградській області від 12.03.2019 р. № 1012/ІПК/11-28-12-01-13.

Детальніше списання кредиторської заборгованості ми розглядали в матеріалі "Списуємо кредиторську заборгованість: бухоблік, податок на прибуток, ПДВ і єдиний податок" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини