Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відшкодовуємо упущену вигоду постачальнику-нерезиденту: чи буде ПДВ

21 березня 2019, 14:00
827
0
Реклама

Платник ПДВ (отримувач) уклав ліцензійний договір з нерезидентом на поставку послуг з розробки програмного продукту. Утім, така ліцензійна угода була достроково розірвана. У зв'язку із цим платник ПДВ - отримувач послуг має виплатити нерезиденту - постачальнику суму упущеної вигоди. Чи оподатковуються ПДВ такі виплати?

Відповідно до п. 208.2 ПКУ отримувач послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує ПДВ за основною ставкою на базу оподаткування, визначену згідно з п. 190.2 ПКУ, яким встановлено, що для послуг, які постачаються нерезидентами на митній території України, базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість таких послуг з урахуванням податків та зборів, за винятком ПДВ, що включаються до ціни постачання відповідно до законодавства.

При цьому конкретні операції, за результатами яких кошти, що надходять платнику податків як компенсація упущеної вигоди, потребують аналізу документів, що дозволять ідентифікувати предмет запиту та природу виплати більш детально і визначити/встановити наявність/відсутність об'єкта оподаткування ПДВ.

Оскільки у разі виплати платником ПДВ - отримувачем послуг з розробки програмного продукту упущеної вигоди нерезиденту - постачальнику таких послуг у зв'язку з достроковим розірванням ліцензійної угоди за її змістом така виплата з метою оподаткування ПДВ може розглядатись як компенсація вартості таких послуг, а відтак підлягати оподаткуванню в порядку, визначеному ст. 208 ПКУ.

Див. ІПК ДФСУ від 12.03.2019 р. № 1018/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

Порядок відображення в обліку операцій, пов'язаних зі сплатою штрафних санкцій у відносинах з нерезидентами ми розглядали у статті "Договірні санкції у відносинах із нерезидентами: особливості податкового та бухгалтерського обліку" електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини