Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Туроператори можуть сплачувати туристичний збір за туриста

22 березня 2019, 09:00
3193
0
Реклама

Зміна із 2019 року порядку справляння туристичного збору зумовили чимало запитань у готельного бізнесу до податківців. Проблем додає ще й той факт, що не всі місцеві ради ухвалили рішення про справляння такого збору із 2019 року.

Так, платник податків звернувся за ІПК до ДФС, адресувавши відразу декілька питань, на які отримав такі відповіді;

1. З метою підтвердження правомірності визначення форми туризму (внутрішній, виїзний) податковий агент повинен мати копії відповідних документів, що підтверджують належність особи (резидент та нерезидент).

2. Проживання осіб, якими з податковими агентами укладено договір найму/оренди житла на строк, що перевищує один місяць, не відноситься до послуг з тимчасового проживання, тому не є підставою для справляння туристичного збору.

3. ПКУ не встановлено вимог щодо наявності у податкового агента - юридичної особи права власності або права користування на місця проживання (ночівлі).

4. Форма сплати туристичного збору ПКУ не регулюється. Особливість справляння туристичного збору полягає у тому, що обов'язок щодо нарахування податкового зобов'язання зі туристичного бору та сплати його до відповідного місцевого бюджету у встановлені ПКУ терміни має податковий агент, а платник цього збору сплачує його податковому агенту.

Право юридичних осіб (туроператорів) сплачувати збір замість туристів (платників збору) ПКУ не обмежується, але на момент розміщення туриста у місці проживання (ночівлі) має бути здійснена оплата збору та наявний документ, що підтверджує таку сплату від імені туриста як платника збору.

5. ПКУ не встановлена залежність тривалості доби від фактичного терміну проживання у місці розміщення (ночівлі).

6. У податкового агента, як суб'єкта ведення бухгалтерського обліку та нарахування податкових зобов'язань, має бути підтверджуючий первинний документ, який містить відомості про господарську операцію щодо сплати цьому податковому агенту певної суми коштів платником туристичного збору.

Див. ІПК ГУ ДФС у Тернопiльськiй областi від 12.03.2019 р. № 1003/ІПК/19-00-12-02-27.

Які ставки турзбору потрібно застосовувати, якщо органи місцевого самоврядування не переглянули ставки на 2019 рік? Відповідь у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН за посиланням.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини