Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До декларації про доходи незабаром внесуть зміни

22 березня 2019, 14:10
424
0
Реклама

Мінфін вирішив, що прийшов час оновити форму податкової декларації про майновий стан і доходи та інструкцію про її заповнення.

Задля цього вже розроблено проект наказу "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859", котрий міністерство розмістило на своєму сайті для громадського обговорення.

Обґрунтування необхідності прийняття акта:

1. Відповідно до Закону № 2530 внесені зміни до п. 166.3 ПКУ, згідно з якими розширено перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, а саме доповнено правом на включення до податкової знижки суми коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи.

Водночас Законом № 2628 внесені зміни до пп. 166.3.9 ПКУ, згідно з якими вищезазначені умови будуть поширюватись на членів сім'ї платника податку лише першого ступеня споріднення.

2. Оскільки перелік витрат під час застосування права на податкову знижку збільшився, з урахуванням вимог п. 179.9 ПКУ проектом наказу передбачено виокремити порядок розрахунку суми податку, на яку зменшуються податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб, у зв'язку із використанням права на податкову знижку, в окремий додаток Ф3.

3. У формі податкової декларації для платників податків, які декларують право на податкову знижку, введено окрему позначку у розділі категорія платника "особа, яка заявляє право на податкову знижку", у зв'язку з тим, що такі платники відповідно до пп. 166.1.2 ПКУ мають окремий граничний строк подання податкової декларації - до 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

4. Законом № 2497 внесені зміни, зокрема, до:

пп. 164.2.2 ПКУ, яким передбачено, що суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов ЦПД фізичними особами - платниками єдиного податку четвертої групи, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, їх отримувач зобов'язаний включити суми таких доходів до річної податкової декларації за звітний рік та самостійно сплатити з них податки та збори. Для реалізації зазначеної норми у формі податкової декларації введено окремий рядок 10.2 для відображення вищенаведених доходів;

пп. 168.4.9 ПКУ, яким передбачено, що суми податку, нараховані податковим агентом з доходів за здавання фізичними особами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, сплачуються таким податковим агентом до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об'єктів оренди (суборенди, емфітевзису). Для реалізації зазначеної норми у формі податкової декларації введено окремі рядок 10.4.1 - для відображення вищенаведених доходів, а також рядок 17 - для відображення податку (військового збору) з таких доходів.

Податкова знижка на лікування: чи можна скористатися за 2018 рік? Відповідь у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН за посиланням.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини