Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що потрібно зробити фізособі, аби її зняли з обліку як ФОП - платника податків

26 березня 2019, 08:45
16772
0
Реклама

Після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа - платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності.

Така фізична особа має забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності, повинна закрити усі рахунки, відкриті у фінансових установах (крім рахунків, відкритих для зарахування коштів на вимогу фізичних осіб), та в установлені строки подати відповідному контролюючому органу:

? повідомлення за формою № 20-ОПП з оновленою інформацією про закриття об'єкта оподаткування (у разі наявності), протягом 10 робочих днів після його закриття;

? декларацію за останній базовий податковий (звітний) період.

Відповідні роз'яснення були надані фахівцями ГУ ДФС в Івано-Франківській області.

Водночас контролери повідомили наступне.

Фізособи, які перебували на загальній системі, щодо яких починаючи з 01.01.2017 до ЄДР внесено запис про припинення підприємницької діяльності, подають ліквідаційні податкові декларації про майновий стан і доходи щодо отриманих доходів на загальній системі оподаткування востаннє за звітний період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Фізособи, які застосовували спрощену систему оподаткування, подають податкові декларації востаннє за податковий (звітний) квартал, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, наростаючим підсумком з початку року у строки, визначені п.п. 49.18.2 ПКУ, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Звіт про ЄСВ із зазначенням типу форми "ліквідаційна", де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності, платниками ЄСВ ФОП, в тому числі ФОП - платниками єдиного податку, подається протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. Останнім періодом, за який необхідно обчислити та сплатити єдиний внесок, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення. Сплачується єдиний внесок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання Звіту з ЄСВ із зазначенням типу форми "ліквідаційна".

Дані про зняття з реєстрації ФОП як платника податків та як платника ЄСВ передаються контролюючим органом до ЄДР та оприлюднюються на порталі електронних сервісів ЄДР.

Про припинення підприємницької діяльності ФОП можна почитати у матеріалах "Як підприємцю припинити господарську діяльність: реалії - 2017 (частина 1)" та "Як підприємцю припинити господарську діяльність: реалії - 2017 (частина 2)" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цих та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини