Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Головні бухгалтерскі новини (25.03 -29.03)

29 березня 2019, 16:15
427
0
Реклама

Перевірки

Перелік юросіб, в яких перевірять сплату ЄСВ та ПДФО у 2019 році, знову збільшено

ДФС майже щомісячно коригує свій план-графік перевірок на 2019 год.

Цього разі на сайті ДФС розміщено оновлений станом на 26.03.2019 розділ І плану-графіка"Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування". До нього увійшло 347 юросіб.

Оплата праці та трудові відносини

Виплату лікарняних (декретних) вимушено затримують - повідомили у ФССУ

Допомоги і страхові виплати, що фінансуються Фондом соціального страхування України (далі-ФСС), надаються застрахованим особам у повному обсязі. Водночас, у зв'язку із невиконанням у 2018 році плану надходження ЄСВ та зростанням витрат на матеріальне забезпечення у зв'язку із збільшенням середньомісячної зарплати, можливе подовження стандартних строків перерахування коштів. Зокрема, за підсумками 2018 року середній розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності зріс на 31,9%.

Зазначимо, частка ЄСВ, що спрямовується на реалізацію гарантій у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, складає 99,6% доходів Фонду.

За повідомленням Фонду соціального страхування України.

Індексацію будуть нараховувати понад мінімальний розмір зарплати

У Мінсоцполітики нарешті дійшла справа до змін в КЗпП, які стосуються виплат, які враховуються до мінімального розміру оплати праці.

На сайті міністерства для громадського обговорення розміщено проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гарантій забезпечення мінімальної заробітної плати та оплати праці на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці.

Як йдеться в Пояснювальній записці, проектом врегульовується питання щодо складових зарплати, які НЕ ВРАХОВУЮТЬСЯ для визначення її мінімального розміру, зокрема доплата за роботи працівникам, зайнятих на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці, в несприятливих умовах та умовах підвищеного ризику для життя і здоров'я у відповідності до ст. 100 КЗпП, суми індексації заробітної плати, а також доплати за суміщення професій (посад), виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника.

Також врегульовується питання щодо визначення на рівні угод та колективних договорів переліку важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці та умовах підвищеного ризику для життя та здоров'я, які передбачають оплату в підвищеному розмірі.

Посадові інструкції працівників ТОВ мають відповідати статуту

Держпраці в Івано-Франківській області надала роз'яснення щодо правових підстав прийняття на підприємстві посадових інструкцій працівників та щодо відповідальності за відсутність на підприємстві таких інструкцій.

Посадова інструкція має бути розроблена для всіх посад, передбачених штатним розписом.

Наявність посадових інструкцій є обов'язковою на кожному підприємстві, а їх відсутність є порушенням законодавства про працю України.

Окрім того, посадові інструкції працівників, як внутрішній документ ТОВ, розробляються згідно чинного законодавства та повинні відповідати вимогам діючого статуту товариства.

Тобто, наявність посадових інструкцій в ТОВ передбачена КЗпП України, а зміст повинен відповідати Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" та статуту товариства в частині, що не суперечить згаданому Закону.

Звітність

Коли вперше використовувати оновлену декларацію з рентної плати

У зв'язку з набранням чинності змін до форми декларації з рентної плати (ідеться про зміни, внесені наказом Мінфіну від 21.08.2018 р. № 707, що набрав чинності 12.02.2019), фахівці ДФСУ в категорії 121.05 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua) роз'яснили, що вперше форму декларації зі змінами слід використовувати для складання звітності:

· за лютий 2019 року та наступні звітні періоди, у тому числі і для самостійного виправлення помилок, допущених у податковій звітності за попередні звітні (податкові) періоди - платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин за видобування нафти, конденсату, природного газу, у тому числі газу, розчиненого у нафті (нафтового (попутного) газу), етану, пропану, бутану, рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України та рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України;

· за І квартал 2019 року та наступні звітні періоди, у тому числі і для самостійного виправлення помилок, допущених у податковій звітності за попередні звітні (податкові) періоди - платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин (за винятком вуглеводної сировини), за користування надрами в цілях, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин - за місцезнаходженням ділянки надр, за спеціальне використання води, за спеціальне використання лісових ресурсів.

Оприлюднено проект змін до форми декларації акцизного податку

З метою приведення форми звітності з акцизного податку у відповідність до чинного законодавства Мінфіном було розроблено та оприлюднено на власному сайті проект наказу "Про затвердження Змін до форми декларації акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку".

Зокрема, проектом вносяться зміни до розділів декларації та додатків до неї в частині:

· доповнення операцій, які підлягають оподаткуванню, операцією з реалізації будь-яких обсягів спирту етилового понад обсяги, що отримані, ввезені (імпортовані), вироблені суб'єктом господарювання;

· виключення рядків для заповнення розділу Б "Податкові зобов'язання з тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну (в тому числі тютюнової сировини, тютюнових відходів" з метою спрощення порядку заповнення декларації;

· технічних правок.

Крім цього, декларацію планується доповнити новими додатками.

Мінфін розробив форму акта проведення інвентаризації обсягів залишку спирту етилового

На офіційному сайті Мінфіну оприлюднено проект наказу "Про затвердження форми акта проведення інвентаризації обсягів залишку спирту етилового, Порядку його заповнення та подання".

Зазначений проект розроблений з метою реалізації п. 24 підрозділу 5 р. ХХ ПКУ, яким визначено, що протягом 20 календарних днів, починаючи з 1 липня 2019 року, платник податку зобов'язаний подати до контролюючого органу акт проведення інвентаризації обсягів залишків спирту етилового станом на початок дня 1 липня 2019 року із зазначенням адрес об'єктів, на яких зберігаються відповідні обсяги залишків спирту етилового, переліку резервуарів, в яких зберігаються обсяги залишків спирту етилового, їх технічних параметрів (фізична місткість, що відповідає технічним паспортам), правовстановлюючих документів на відповідні об'єкти та документів, що засвідчують правові підстави експлуатації таких об'єктів.

Зазначені у такому акті інвентаризації обсяги залишків спирту етилового контролюючий орган враховує у формулі, визначеній п. 232.3 ПКУ, як обсяг, на який платник податку має право зареєструвати акцизні накладні та/або розрахунки коригування в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового.

Сервис отчетности Liga:REPORT - онлайн-помощь бухгалтеру в подаче годовой отчетности.

• Полный набор актуальных форм (налоговая, статистическая, ПФУ)

• Подсказки при составлении отчетности

• Актуальные вебинары

• Автоматические расчеты и камеральные проверки

• Доступ к НПА и многое другое для вашей уверенности!

• Лучшая цена года до конца зимы! -60% для юрлиц.

Удобен как для ФЛП так и для больших компаний!

Детали акции

ПДВ

ДФС розробила чергові зміни в процедурі зупинення реєстрації податкових накладних

ДФСУ розробила Проект постанови КМУ "Про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року № 117".

Основною метою розробки цього проекту є удосконалення порядку моніторингу податкових накладних/розрахунків коригування, які подано на реєстрацію в ЄРПН.

Зазначений проект передбачає внесення змін до ознак, у разі відповідності яким податкові накладні/розрахунки коригування не підлягають моніторингу, а саме:

· другу ознаку доповнено такою умовою: "сума ПДВ (крім суми ПДВ, сплаченої при ввезенні товарів на митну територію України), сплаченого у попередньому місяці, більше 20 тис. гривень";

· третя ознака, окрім рівностей D>0,05, Р<Рм?1,4, передбачає одночасне виконання ще й такої умови: загальна сума ПДВ, сплаченого платником податку та його відокремленими підрозділами, якими подано податкову накладну/розрахунок коригування на реєстрацію в ЄРПН, за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому складено податкову накладну/розрахунок коригування, (крім суми ПДВ, сплаченої при ввезенні товарів на митну територію України), становить більше 400 тис. грн.

Крім того, в проекті є уточнення щодо порядку оскарження рішень комісій ДФС регіонального і центрального рівнів. Зокрема, визначено, що рішення комісії центрального рівня про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, про неврахування таблиці даних платника податку може бути оскаржено у судовому порядку. Тобто, в адміністративному порядку відповідні рішення комісій зазначеного рівня оскаржуються не будуть.

Текст такого проекту постанови КМУ був опублікований на офіційному веб-сайті ДФСУ.

Зареєстрували РК на збільшення/зменшення сум ПДВ: в якому періоді декларувати

У разі зменшення суми компенсації вартості товарів або послуг:

· постачальник має право зменшити податкові зобов'язання у разі своєчасної реєстрації в ЄРПН такого розрахунку коригування у податковій декларації з ПДВ того звітного (податкового) періоду, в якому його складено; у разі не своєчасної реєстрації в ЄРПН - у податковій декларації з ПДВ того звітного (податкового) періоду, в якому його зареєстровано в ЄРПН;

· покупець повинен зменшити податковий кредит в податковій декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, на який припадає дата складення розрахунку коригування, та зареєструвати його в ЄРПН у встановлені терміни.

У разі збільшення суми компенсації вартості товарів або послуг:

· постачальник повинен збільшити податкові зобов'язання в податковій декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, на який припадає дата складення розрахунку коригування;

· покупець має право збільшити податковий кредит на підставі розрахунку коригування, своєчасно зареєстрованого в ЄРПН, у податковій декларації з ПДВ за той звітний (податковий) період, в якому його складено, або за будь-який наступний звітний (податковий) період, але не пізніше ніж через 1095 днів з дати його складання. Якщо розрахунок коригування зареєстрований в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, то покупець має право збільшити податковий кредит у податковій декларації з ПДВ того звітного періоду, в якому його зареєстровано в ЄРПН, або будь-якого наступного звітного (податкового) періоду, але не пізніше ніж через 1095 днів з дати його складання.

Таке повідомлення опублікував на своєму офіційному веб-сайті Офіс великих платників податків ДФС.

ПДФО

Мінфін проти оподаткування ПДФО коштів, витрачених працівником на господарські потреби підприємства

Довгий час тривала дискусія між представниками бізнесу та фіскальних органів щодо оподаткування коштів, які компанія відшкодовує своєму працівнику за витрати на господарські потреби підприємства.

Вирішити проблемну ситуацію спробувала Європейська Бізнес Асоціація.

Тож у разі якщо співробітник компанії не отримував кошти під звіт (наперед) з каси підприємства та за дорученням керівництва придбав будь-які господарські товари для підприємства за власні кошти, відшкодування таких витрат працівнику необхідно оподатковувати, як додатковий дохід працівника, чи все ж ні?

Нещодавно Мінфін у відповідь на звернення Європейської Бізнес Асоціації надало роз'яснення для ДФС України по даному питанню (лист від 27.02.2019 р. № 11220-16-7/5907).

В даному роз'ясненні зазначається, що якщо придбання товарів здійснювалось у рамках трудових обов'язків працівника, то незалежно від того чи видані кошти під звіт, чи витрачені з такою ж метою власні кошти працівника (які потім відшкодовані роботодавцем) необхідно розглядати з урахуванням вимог законодавства про працю. Тобто, якщо керівник підприємства підтверджує доцільність здійснених витрат працівника у зв'язку з виконанням дорученої йому роботи (придбанням канцелярії, витратами під час відрядження тощо), виплачена сума компенсації такому працівнику не є доходом для цілей оподаткування податком на доходи фізичних осіб - ПДФО і військовим збором.

Бюджетні установи

Чи правомірна вимога печатки на договорі одна з сторін якого бюджетна установа

Господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами (стаття 181 ГКУ). Про це було згадано в листі Держказначейства від 01.10.2018 р. №16-08/286-16069.

Відносини, що виникають у процесі складання, розгляду та виконання бюджетів, звітування про їх виконання та контролю за дотриманням бюджетного законодавства, а також відповідальності за порушення бюджетного законодавства регулюються Бюджетним кодексом України.

Таким чином, згідно з законодавством проставляння відбитка печатки виконавців робіт - суб'єктів господарювання на оригіналах підтвердних документів або їх копіях, які відповідно до укладених договорів виконують для бюджетної установи або одержувача відповідної роботи (надають послуги, постачають товари), не є обов'язковим.

Однак, діюче законодавство не містить винятків щодо відсутності на відповідних документах підписів сторін.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини