Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Головні бухгалтерскі новини (01.04 -05.04)

5 квітня 2019, 16:15
572
0
Реклама

Звітність

До 10 квітня роботодавці вперше подають оновлений звіт про борги по страховим внескам

Із І кварталу 2019 року страхувальники, які станом на звітну дату мають заборгованість зі сплати страхових коштів на загальнообов'язкове державне соцстрахування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та/або на загальнообов'язкове державне соцстрахування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, мають подавати Звіт до відділень робочих органів виконавчої дирекції Фонду щоквартально в термін: до 10 квітня, 10 липня, 10 жовтня, 15 січня до повного погашення суми заборгованості.

Звіт складається наростаючим підсумком з початку року в гривнях з копійками та завіряється підписами керівника та головного бухгалтера (за наявності), скріпляється печаткою (за наявності).

Звіт подається до відділень робочих органів виконавчої дирекції Фонду на паперових носіях або надсилається поштою. Такий лист слід направляти з повідомленням про вручення та з описом вкладення. У верхній частині поштового відправлення відправник робить позначку "Звіт". Відправлення на адресу відповідного відділення робочого органу виконавчої дирекції Фонду потрібно здійснити не пізніше ніж за п'ять днів до закінчення граничного строку подання Звіту.

За повідомленням сайту ФССУ.

Оновлено довідники податкових пільг станом на 01.04.2019

ДФСУ оприлюднила Довідник № 92/1податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, та Довідник № 92/2 інших податкових пільг.

Нагадаємо! Дані відповідних довідників використовуються платниками податків під час заповнення Звіту про суми податкових пільг за формою, затвердженою постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233, а також під час заповнення деякої податкової звітності.

Валютні операції

Від бізнесу уже не вимагається декларувати валютні цінності та інше закордонне майно

У зв'язку із введенням у дію з 07.02.2019 нових валютних правил подальше надання суб'єктами підприємницької діяльності до НБУ декларацій про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами не передбачається за періоди після введення в дію Закону № 2473.

У разі необхідності подання до НБУ України декларацій за періоди до введення в дію Закону № 2473, це можливо здійснити у раніше встановленому порядку поштовим зв'язком або власноручно за адресами НБУ у регіонах.

Відповідне повідомлення розміщене на сайті НБУ.

При зміні найменування юридичної особи уже не потрібно закривати діючі рахунки

Для поступового переходу України до вільного руху капіталу Нацбанк надає можливість відкривати рахунки новим суб'єктам фінансового ринку України - юрособам-нерезидентам, у т. ч. іноземним інвестиційним фондам та компаніям з управління активами, що діють від імені таких інвестиційних фондів.

З цією метою НБУ оновив Інструкцію про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків - резидентів і нерезидентів (далі - Інструкція).

Нова редакція Інструкції затверджена постановою Правління НБУ від 01.04.2019 № 56 “Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України”. Оновлена Інструкція набрала чинності з 04 квітня 2019 року.

Крім того, спрощення в порядку відкриття рахунків клієнтів, передбачені в Інструкції, позитивно вплинуть на умови ведення бізнесу в Україні завдяки таким новаціям:

· скасування подання клієнтами банків під час відкриття рахунків картки зі зразками підписів - відтепер розпорядження рахунком здійснюватиметься на підставі переліку осіб, які відповідно до законодавства мають на це право, та що не потребує нотаріального посвідчення;

· зміна найменування юрособи не передбачає закриття діючих рахунків.

Положення документа не містять також режимів рахунків клієнтів (тобто обмежень стосовно проведення операцій з рахунками), а лише визначають деякі особливості здійснення операцій за рахунками окремих клієнтів.

За повідомленням НБУ.

Трудові відносини

Рішення про поновлення на роботі підлягає негайному виконанню - ВС

Законодавець передбачає обов'язок роботодавця добровільно і негайно виконати рішення суду про поновлення працівника на роботі і цей обов'язок полягає у тому, що у роботодавця обов'язок видати наказ про поновлення працівника на роботі виникає відразу після оголошення рішення суду, незалежно від того, чи буде дане рішення суду оскаржуватися.

Відповідний висновок наведено у постанові ВС/КЦС від 24.01.2019 р. у справі № 760/9521/15-ц.

Адже рішення суду про поновлення на роботі незаконно звільненого працівника, підлягає негайному виконанню відразу після його оголошення - ст. 235 КЗпП.

Судами у справі встановлено, що рішенням суду апеляційної інстанції працівника поновлено на роботі, стягнуто з відповідача на його користь середній заробіток за час вимушеного прогулу, а також відшкодування моральної шкоди.

Допущено негайне виконання рішення суду в частині поновлення на роботі та стягнення середньої заробітної плати за один місяць.

Оскільки наказ про поновлення позивача на роботі був винесений із затримкою (більше семі місяців), він звернувся до суду із заявою, у якій просив стягнути з відповідача середній заробіток за час затримки виконання рішення суду відповідно до ст. 236 КЗпП.

За змістом норм ст. 236 КЗпП затримкою виконання рішення суду про поновлення працівника на роботі необхідно вважати невидання власником (уповноваженим органом) наказу про поновлення працівника на роботі без поважних причин, негайно, після проголошення судового рішення.

Перенесення робочих днів у 2019 році: як працюватимуть банки

НБУ визначив регламент роботи системи електронних платежів НБУ та банківської системи у зв'язку з перенесенням робочих днів у 2019 році.

Так, дні роботи системи електронних платежів НБУ переносяться з:

· вівторка 30 квітня - на суботу 11 травня;

· понеділка 30 грудня - на суботу 21 грудня;

· вівторка 31 грудня - на суботу 28 грудня.

За потреби 30 квітня, 30 і 31 грудня 2019 року банки можуть здійснювати касові операції з клієнтами без відкриття операційного дня банку.

ПДВ

Змінилася ціна на частину товарів/послуг однієї номенклатури: як заповнити РК до ПН

Такий розрахунок коригування заповнюється наступним чином:

· відповідні показники рядка податкової накладної, що коригується, зокрема ціна, а також обсяг постачання та сума ПДВ, зазначаються зі знаком "-" (обнуляється (виводиться в "0") рядок податкової накладної, який коригується). У разі зміни вартості (ціни) товарів/послуг показники з граф 6 та 7 розділу Б податкової накладної переносяться до граф 9 та 10 розділу Б розрахунку коригування. При цьому із вказаних показників в розділі Б розрахунку коригування зі знаком "-" заповнюється тільки графа 9;

· додається(ються) новий(і) рядок(ки) з правильними показниками, якому(им) присвоюється новий(і) черговий(і) порядковий(і) номер(и), що не зазначався(лися) в податковій накладній;

· у графі 2.1 всіх рядків такого розрахунку зазначається код причини 104, що відповідає причині "Зміна номенклатури", та присвоюється однаковий порядковий номер групи коригування;

· розділ "А" розрахунку коригування заповнюється в загальному порядку.

Див. роз'яснення ДФС у категорії 101.15 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua).ф

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини