Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Представництво нерезидента відчужило корпоративні права: як оподатковують дохід

8 квітня 2019, 11:30
229
0
Реклама

Офіс великих платників податків ДФС повідомляє, що Міністерство фінансів України листом від 30.11.2018 р. № 11410-10-5/31366 роз'яснило порядок практичного застосування норм ПКУ /та міжнародного законодавства щодо виплати протягом 2014 року резидентом України на користь нерезидентів, що зареєстровані в Республіці Кіпр, доходів за придбані корпоративні права української компанії.

Разом із порядком і особливостями оподаткування доходів нерезидентів визначених ПКУ та відповідно до ст. 3 ПКУ, якою визначено перевагу правил міжнародного договору, Мінфін у своєму листі звертає увагу на Конвенцію між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткувати та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи (далі - Конвенція) ратифіковану Верховною Радою України 04.07.2013 року (набрала чинності 07.08.2013 року). Згідно з положеннями статті 26 Конвенції її норми застосовуються в українсько-кіпрських податкових відносинах з 01.01.2014 року.

Пунктом 2 статті 13 Конвенції встановлено, що доходи від відчуження рухомого майна, що формує частину майна постійного представництва, яке підприємство Договірної Держави має в іншій Договірній Державі, які включають такі доходи від відчуження такого постійного представництва (окремо чи в сукупності з цілим підприємством), можуть оподатковуватись у цій іншій Державі.

Відповідно до пункту 24 Коментарів до Модельної Конвенції Організації економічного співробітництва та розвитку (далі - Коментарі ОВСР), на основі якої підписано Конвенцію між Україною та Республікою Кіпр, пункт 2 статті 13 Конвенції стосується рухомого майна, що є частиною комерційної власності постійного представництва підприємства. Термін "рухоме майно" означає майно, інше ніж нерухоме майно, яке розглядається у пункті 1.

Згідно з пунктом 27.1 Коментарів ОЕСР майно буде утворювати частину комерційної власності постійного представництва, якщо "економічна": власність на майно виділяється такому постійному представництву відповідно до принципів, викладених у Звіті ОЗСР щодо віднесення прибутків до постійних представництв від 22.07.2010 року.

Отже, за наявності постійного представництва в Україні доходи від відчуження рухомого майна (у тому числі корпоративних прав), що формує частину майна такого постійного представництва, підлягають оподаткуванню в Україні.

Читайте також статтю "Податкова, ти не права", або Про справи, де суд став на бік платника податків" электронного издания БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини