Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Головні бухгалтерскі новини (08.04 -12.04)

12 квітня 2019, 16:15
469
0
Реклама

Адміністрування податків та ЄСВ

Нові рахунки для сплати ЄСВ діятимуть вже із 2 травня

Державна казначейська служба України звертає увагу платників ЄСВ, що з 02.05.2019 функціонуватимуть нові рахунки для сплати ЄСВ, які відкриті на балансі центрального апарату Казначейства (код банку - 899998).

Зверніть увагу! Граничний термін використання існуючих рахунків по зарахуванню ЄСВ, які відкриті на балансі Головних управлінь Казначейства в областях та м.Києві спливає 01.05.2019.

Починаючи з 02.05.2019 кошти, які сплачуватимуться платниками на старі рахунки по зарахуванню ЄСВ, не будуть зараховуватись, а повертатимуться платникам, як нез'ясовані надходження.

Податки за березень 2019 року треба сплатити не пізніше 26 квітня

Прес-служба ДФСУ інформує, що відповідно до розпорядження Кабміну від 10.01.2019 р. № 7-р у квітні поточного року вівторок 30 квітня перенесено на суботу 11 травня, тобто останній день сплати нарахованих податкових зобов'язань з податків і зборів припадає на вихідний день 30 квітня 2019 року.

Нормами ПКУ не передбачено перенесення термінів сплати податків і зборів (п.57.1 ПКУ), тому сплату нарахованих поточних податкових зобов'язань необхідно здійснити не пізніше 26 квітня 2019 року.

Перевірки

План-графік податкових перевірок на 2019 рік знову скоригували

ДФС за традицією в чергове оновила станом уже на 05.04.2019:

· розділ І плану-графіка "Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб";

· розділ ІІ плану-графіка "Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів" з урахуванням коригування (квітень 2019 року).

Оплата праці та трудові відносини

Держпраці уповноважена перевіряти дотримання роботодавцями гарантій за колдоговорами

Держпраці та її територіальні органи уповноважені здійснювати перевірку дотримання юридичними особами, які використовують найману працю, у т.ч. гарантій, встановлених Законом України "Про колективні договори і угоди" від 01.07.1993 р. № 3356-XII.

Такого висновку дійшла колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду (постанова від 20.03.2019 р. у справі № 808/1032/17, розглянувши адміністративну справу за позовом товариства до ГУ Держпраці про визнання протиправним та скасування припису.

Індекс інфляції у березні 2019 року

За повідомленням Державної служби статистики України, індекс споживчих цін (індекс інфляції) у березні 2019 року, відповідно до лютого 2019 року, становить 100,9%.

Для зручності коефіцієнти (суми) індексації заробітної плати у 2019 році можна переглянути в довіднику.

Пояснення неоформлених працівників без додаткових доказів не допоможуть в суді

Суди зазначили, що пояснення зазначених осіб фактично містять інформацію про вчинення позивачем певних дій (бездіяльності), які можуть характеризуватися як грубе порушення законодавства України про працю. Проте допустимих доказів вчинення роботодавцем відносно працівників порушення законодавства про працю податковим органом суду не надано.

Тож Верховний Суд (постанова від 02.04.2019 р. у справі № 808/434/16) погодився з висновками судів попередніх інстанцій про визнання протиправними та скасування спірних рішень податкового органу, оскільки податковим органом не доведено склад податкового правопорушення.

Роботодавці не зобов'язані вказувати розмір зарплати в оголошенні про вакансію

Текст реклами про діяльність суб'єкта господарювання, що надає послуги з посередництва у працевлаштуванні в Україні, має містити примітку, що одержувати від громадян, яким надано послуги з пошуку роботи та сприяння у працевлаштуванні, інші пов'язані з цим послуги, гонорари, комісійні або інші винагороди забороняється.

У разі порушення вимог цієї статті рекламодавець сплачує до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

Вимоги щодо обов'язкового зазначення в оголошеннях про працевлаштування розміру заробітної плати чинним законодавством не передбачено.

Про це проінформувало Управління Держпраці у Кіровоградській області.

Місяць надання відпустки та звільнення не збігаються: як провести остаточний розрахунок

Незалежно від того, скільки заяв подаватиме працівник щодо надання відпустки з подальшим звільненням, відділу кадрів підприємства необхідно видати два окремих накази: про надання відпустки та про звільнення.

Це пов'язано з тим, що за Переліком № 578/5 зазначені накази мають різні строки зберігання: п'ять років - наказ про надання щорічної відпустки та 75 років - наказ про звільнення. Крім того ці накази зазвичай зберігаються в різних справах, зокрема, наказ про надання відпустки - у справі "Накази про надання відпусток", а наказ про звільнення - у справі "Накази з особового складу".

Першим варто видати наказ про надання відпустки з таким розрахунком, щоб виплатити працівникові зарплату й відпускні не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

З наказом про звільнення можна не поспішати (раптом працівник передумає звільнятися або захворіє та доведеться скасовувати наказ) і видати його за день - два до останнього дня відпустки (саме цей день буде днем звільнення), щоб встигнути оформити трудову книжку й розрахувати та виплатити працівникові всі належні суми відповідно до ст. 47, 116 КЗпП.

Компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки, працівнику повинні виплатити в день звільнення.

Звітність

За неподання звіту про управління штраф не передбачено - ДФС

Платником проставляється позначка у тих графах таблиці, що відповідають назвам форм фінзвітності, поданої разом з Декларацією.

Враховуючи вищезазначене, Звіт про управління не є складовою фінзвітності і, відповідно, обов'язку подання його до контролюючих органів разом з Декларацією законодавством не визначено.

Оскільки разом з Декларацією Звіт про управління не подається, то і штрафні санкції за не подання нормами ПКУ не передбачено.

Відпускні за ІІ квартал виплачені у І кварталі: показуємо у формі № 1ДФ

Якщо нарахування та виплата суми відпускних була здійснена у I кварталі за період нарахувань II кварталу, то суму відпускних слід відносити до податкового періоду I кварталу, тобто до періоду, в якому були проведені нарахування та виплата: у графі 3а "Сума нарахованого доходу" відображається (за звітний квартал) дохід, який нараховано фізичній особі. У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов'язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні. У графі 3 "Сума виплаченого доходу" відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом.

Зарплата, що виплачується у встановлені терміни у наступному місяці, повинна бути відображена в податковому розрахунку за той період, у який входить попередній місяць, за який заробітну плату було нараховано. У графі 4а "Сума нарахованого податку" відображається сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно із законодавством. У графі 4 "Сума перерахованого податку" відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету.

Саме так відповіли у ГУ ДФС у Львівській області на питання із семінару.

Касові операції та РРО

Новітні моделі РРО із експериментального проекту внесли в Держреєстр

ГФС включила до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій 8 новітніх моделей програмних/програмно-технічних комплексів, призначених для реєстрації розрахункових операцій, які беруть участь у експериментальному проекті.

Перелік новітніх моделей програмних та/або програмно-технічних комплексів, призначених для реєстрації розрахункових операцій, які беруть участь у експериментальному проекті затверджено наказом Міністерства фінансів України від 26.03.2019 р. № 121.

Триватиме експериментальний проект до 31 грудня 2019 року.

Державний реєстр РРО, що включає новітні моделі, затверджений наказом ДФС України від 26.03.2019 р. № 247.

Затверджено порядки ведення реєстру екземплярів РРО та реєстру ЦСО РРО

Мінфін оприлюднив порядки ведення реєстру екземплярів РРО та реєстру ЦСО РРО завдяки яким очікується спрощення реєстраційної процедури та зменшення навантаження на суб'єкта господарювання - користувача РРО можливо досягти шляхом спрощення документообігу, організованого між суб'єктом господарювання, ЦСО та контролюючим органом.

Передбачається що протягом трьох місяців, наступних за місяцем набрання чинності наказом, виробники (постачальники) подають заяви про включення до Реєстру всіх екземплярів РРО, поставка яких була здійснена до набрання чинності цим наказом, строк служби яких не сплив та які не включені до Реєстру.

Якщо на момент отримання заяви про включення моделі (модифікації) РРО до Реєстру такий РРО вже включений до Реєстру, заява виробника (постачальника) вважається заявою про внесення змін до Реєстру.

Включення екземплярів РРО до Реєстру, які були зняті з реєстрації в органах ДФС (шляхом скасування реєстрації) до набрання чинності наказом, які не включені до Реєстру та щодо яких не сплив строк служби, може бути здійснене органом ДФС у загальному порядку, в тому числі на підставі заяви виробника (постачальника) або звернення суб'єкта господарювання - користувача РРО та доданих до неї копій документів, що підтверджують факт купівлі або безоплатного отримання РРО у власність, іншого документа, що підтверджує право власності або користування РРО, а також копії паспорта (формуляра) РРО та паспорта модема (у разі застосування зовнішнього модема).

Зверніть увагу, що разом з набранням чинності затверджених порядків ведення реєстру екземплярів РРО та реєстру ЦСО РРО набирають чинності окремі положення наказу Мінфіна № 773 зокрема:

· з'явиться можливість власникам РРО реєструвати їх подавши лише одну заяву за спрощеною формою.

· скасувано вимогу вклеювати звітні чеки в книгу КОРО наприкінці кожного дня

· дозволено не використовувати книги КОРО (за виключенням випадку якщо касовий апарат зламався або відсутня електроенергія, тоді він зобов'язаний припинити продаж або надання послуг до відновлення роботи РРО).

Наказ Мінфіну від 13.02.2019 р. № 64.

Бухоблік

Дефекти у первинних документах не завжди свідчать по нереальність операцій

У разі, якщо товар дійсно був поставлений покупцю, то дефекти в первинних документах (за умови що зазначена в них інформація дозволяє ідентифікувати суб'єктів господарювання та господарські операції), а також порушення правил перевезення нафтопродуктів щодо вимог до транспорту та обладнання, якими здійснюється їх перевезення, самі по собі не можуть свідчити про нереальне вчинення поставки та розглядатися як підстава для позбавлення платника податку (постачальника) обов'язку відобразити у бухгалтерському та податковому обліку доходу та врахувати його при визначенні податкового зобов'язання з податку на прибуток підприємств. Про це ідеться в постанові ВС/КАС від 05.02.2019 р. у справі № 822/2373/17.

Нараховані ПДВ-зобов'язання відображаємо у складі кредиторської заборгованості

ДФС звернулася до Мінфіну з проханням роз'яснити порядок відображення в бухобліку нарахування податкових зобов'язань з ПДВ у разі, коли контракт на постачання послуг укладено в період дії пільги з ПДВ (операції звільнені від оподаткування), але при цьому у ньому передбачено, що оплачувана нерезидентом ставка плати за послугу включає всі податки та збори, у тому числі ПДВ.

Включення до собівартості реалізованих послуг суми податкового зобов'язання з ПДВ не відповідає вимогам пп. 1.3 Інструкції 141.

Згідно з Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженою наказом Мінфіну України від 30.11.1999 р. № 291, для узагальнення інформації про розрахунки підприємства за усіма видами платежів до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства, та за фінансовими санкціями, що справляються в дохід бюджету, призначено рахунок 64 "Розрахунки за податками й платежами".

За кредитом рахунку 64 відображаються нараховані платежі до бюджету, за дебетом - належні до відшкодування з бюджету податки, їх сплата, списання тощо.

Ураховуючи зазначене, сума нарахованого податкового зобов'язання з ПДВ відображається у складі кредиторської заборгованості підприємства.

Див. лист Мінфіну України від 18.03.2019 р. № 35210-06-5/7548.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини