Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Капітальний ремонт житла із залученням підрядника: чи буде перше постачання житла в ПДВ-обліку

15 квітня 2019, 12:00
250
0
Реклама

Платник ПДВ здійснює капітальний ремонт житла (об'єкта житлового фонду) силами підрядної організації. Чи буде для цілей ПДВ-обліку операція з постачання послуг із капітального ремонту житла підрядною організацією вважатися першим постачанням житла?

Для цілей оподаткування ПДВ операція із реалізації майнових прав на нерухоме майно для продавця є операцією з постачання об'єкта нерухомого майна.

Відповідно до пп. 197.1.14 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання житла (об'єктів житлового фонду), крім їх першого постачання, якщо інше не передбачено цим підпунктом.

Водночас перше постачання житла (об'єкта житлового фонду) означає:

• першу передачу готового новозбудованого житла (об'єкта житлового фонду) у власність покупця або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) із спорудження такого житла за рахунок замовника;

• перший продаж реконструйованого або капітально відремонтованого житла (об'єкта житлового фонду) покупцю, який є особою, іншою, ніж власник такого об'єкта на момент виведення його з експлуатації (використання) у зв'язку з такою реконструкцією або капітальним ремонтом, або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) на таку реконструкцію чи капітальний ремонт за рахунок замовника.

Отже, якщо замовник (власник житла) здійснює капітальний ремонт житла (об'єкта житлового фонду) силами підрядної організації, то операція такої підрядної організації (надавача послуг) з постачання послуг із капітального ремонту житла (об'єкта житлового фонду) є першим постачанням житла відповідно до пп. 197.1.14 ПКУ.

Така операція є об'єктом оподаткування ПДВ та оподатковується ПДВ за ставкою 20%.

Операції з подальшого продажу капітально відремонтованого житла (об'єкта житлового фонду) покупцям звільняються від оподаткування ПДВ згідно з пп. 197.1.14 ПКУ.

Див. ІПК ДФСУ від 05.04.2019 р. № 1483/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

У сервісі "Інтерактивна бухгалтерія" ПДВшним пільгам ми присвятили рубрику "Аналітичні матеріали"/"ПДВ"/"Пільги з ПДВ".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини