Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи є пересувним акцизним складом залізнична цистерна нерезидента, в якій імпортується пальне

18 квітня 2019, 10:30
227
0
Реклама

Підприємство (далі - ТОВ), що здійснює операції з реалізації пального для реактивних двигунів, у зв'язку з чим придбаває зазначене пальне у резидентів України, а також здійснює ввезення його на митну територію України, звернулось до фахівців ДФСУ за деякими роз'ясненнями щодо сплати акцизного податку з урахуванням змін до ПКУ, що запрацюють 01.07.2019.

Зокрема, контролери в ІПК від 11.04.2019 р. № 1559/6/99-99-12-02-02-15/ІПК надали відповідь на наступні запитання.

Чи є акцизним складом пересувним залізнична цистерна, яка експлуатується та/або належить нерезиденту чи будь-якій іншій особі (не ТОВ) і в якій знаходиться паливо, що після перетину кордону України стає власністю ТОВ?

В описаному випадку вагон-цистерна, в якій ТОВ переміщується та/або зберігається пальне для реактивних двигунів на митній території України, з моменту перетину митного кордону України набуває статусу акцизного складу пересувного протягом періоду його використання для, зокрема, ввезення пального на митну територію України, з якого сплачено акцизний податок або на умовах, визначених ст. 229 ПКУ.

Водночас ТОВ з моменту перетину митного кордону України є розпорядником акцизного складу пересувного.

Які відомості необхідні для внесення в Перелік транспортних засобів, що переміщують пальне?

Включення/виключення транспортних засобів до/з Переліку транспортних засобів, що переміщують пальне, здійснюється автоматично на підставі даних акцизних накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі акцизних накладних, або на підставі заявок на переміщення пального транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними, із зазначенням періоду переміщення такого пального, або на підставі митних декларацій при переміщенні пального митною територією України прохідним транзитом або внутрішнім транзитом, визначеним пп. "а" п. 2 ч. 2 ст. 91 МКУ.

Чи можна складати та реєструвати акцизні накладні до дня ввезення пального на митну територію України?

Нормами ПКУ не передбачено можливості складання та реєстрації акцизних накладних до ввезення пального на митну територію України.

Чи передбачений чинним законодавством України механізм стягнення з податкових органів збитків, пов'язаних з нероботою Єдиного реєстру акцизних накладних, в т.ч. на час технічного обслуговування?

ПКУ та Порядком ведення Єдиного реєстру акцизних накладних, затвердженим постановою КМУ від 24.02.2016 р. № 114, не передбачено механізм стягнення з податкових органів збитків, пов'язаних з нероботою Єдиного реєстру акцизних накладних чи в період технічного обслуговування останнього.

Про "акцизні" зміни до ПКУ, що запрацюють з 01.07.2019, ішлося в матеріалі-коментарі "Акцизний податок, адміністрування реалізації пального та спирту етилового" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначених та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини