Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перехід на МСФЗ і коригування прибуткової декларації: точки перетину

18 квітня 2019, 14:00
983
0
Реклама

Податківці переконані: уточнення за звітні періоди, що передують переходу на МСФЗ, здійснюються платником у разі виявлення помилок, зокрема у фінансовій звітності, що призвели до зниження/завищення податкових зобов'язань з податку на прибуток.

Із таким висновком вони випустили ІПК ОВПП ДФС від 12.04.2019 р. № 1574/ІПК/28-10-27-01-11.

Це говорить про те, що сам по собі перехід на МСФЗ-рейки шляхом коригування фінзвітності жодним чином не зобов'язує платника податку на прибуток уточнювати і податкову звітність.

Звичайно ж такий підхід не стосується помилок, зокрема і тих, що були допущені в зв'язку із переходом на МСФЗ.

З іншого боку, прибутківець, як і раніше зобов'язаний сформувати уточнюючий розрахунок, якщо в майбутніх податкових періодах він самостійно виявив помилки в поданій раніше податковій декларації.

При цьому п. 50.1 ПКУ дозволяє не подавати уточнюючого розрахунка, якщо відповідні уточнені показники прибутківець зазначив у складі декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки було самостійно виявлено.

Повертаючись до ретрокоригування фінзвітності в зв'язку із переходом на міжнародні стандарти, слід перш за все звернути увагу на те, що у даному випадку йдеться про зміну облікових політик, підходів до оцінки активів та зобов'язань.

Усі перехідні процедури здійснюються в рамках реалізації вимог МСФЗ 1, а тому не розглядаються як виправлення помилок фінансової звітності, складеної за П(С)БО.

Більше того, перехідні моменти не зумовлюють уточнення прибуткових декларацій, ані на дату складання фінзвітності, що передує даті переходу на МСФЗ, ані на дату подальших звітів, складених уже за новими правилами.

Не варто перейматись і щодо можливих коригувальних різниць за р. ІІІ ПКУ. Адже як указували самі податківці, ПКУ не містить положень, які зобов'язують здійснювати подібні коригування щодо операцій, пов'язаних із переходом на МСФЗ.

Переконатись у цьому допоможуть, зокрема ІПК ДФС від 15.01.2019 р. № 132/6/99-99-15-02-02-15/ІПК та від 18.01.2019 р. № 210/6/99-9915-02-02-15/ІПК.

Корисним на цю тему буде також наступний матеріал видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН: "Ретрокоригування фінзвітності під час переходу на МСФЗ: у прибутковій декларації можна не уточнюватись?".

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини