Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП-єдинник одночасно провадить адвокатську діяльність: як звітувати та платити податки

22 квітня 2019, 17:00
651
0
Реклама

Фахівці ДФСУ надали деякі роз'яснення щодо ведення обліку, подання звітності та сплати податків особою, що є ФОП-єдинником та одночасно провадить незалежну профдіяльність (ІПК від 15.04.2019 р. № 1605/6/99-99-13-02-03-15/ІПК).

Передусім контролери завважили, що фізична особа, яка здійснює незалежну адвокатську діяльність, не може бути підприємцем у межах такої адвокатської діяльності. Адвокатська діяльність не є підприємницькою і не може здійснюватись фізичною особою-підприємцем.

Водночас для фізичної особи, яка провадить незалежну адвокатську діяльність, не передбачено обмежень щодо здійснення підприємницької (відмінної від адвокатської) діяльності, не забороненої законом, у разі реєстрації такої особи підприємцем.

Зокрема, у разі якщо фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, одночасно здійснює підприємницьку діяльність на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності, така особа реєструє у контролюючому органі та веде дві книги обліку доходів та витрат: одну книгу обліку доходів та витрат, затверджену наказом Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 р. № 481, для відображення доходів, отриманих від незалежної професійної діяльності, другу книгу для обліку доходів від підприємницької діяльності на спрощеній системі оподаткування, затверджену наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 р. № 579.

За результатами звітного року такий платник податку подає дві податкові декларації:

· декларацію про майновий стан і доходи за формою, затвердженою наказом ДФС України від 02.10.2015 р. № 859, для відображення доходів, отриманих від незалежної професійної діяльності (подає до 1 травня року, що настає за звітним, та сплачує ПДФО у розмірі 18 % та військовий збір - 1,5 % до 1 серпня року, що настає за звітним);

· декларацію фізичної особи - підприємця - платника єдиного податку третьої групи, за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578, для відображення доходів, отриманих від підприємницької діяльності (подає протягом 40 календарних днів, що настають за останнім днем звітного (податкового) кварталу, та сплачує єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації).

Щодо сплати ЄСВ контролери акцентували увагу на такому. ФОП звільняються від обов'язку сплачувати єдиний внесок за себе, якщо вони отримують пенсію за віком, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 р. № 1058-ІV, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Водночас підприємець, який одночасно провадить незалежну професійну діяльність, не звільняється від обов'язку подання до контролюючого органу звітності та сплати єдиного внеску з такої діяльності.

Платникам єдиного податку цікавим може бути матеріал "Фінвідповідальність єдинників і наслідки порушення правил застосування спрощеної системи оподаткування" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини