Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи платити рентну плату за воду, що використовується для господарсько-побутових потреб

23 квітня 2019, 09:30
496
0
Реклама

Підприємство, що згідно з дозволом на спеціальне

водокористування (далі - Дозвіл) використовує видобуті підземні води для господарсько-побутових та виробничих потреб, звернулось за роз'ясненнями щодо обов'язку сплачувати ренту плату.

Фахівці ГУ ДФС у Київській області в ІПК від 15.04.2019 р. № 1607/ІПК/10-36-12-11-03 акцентували, що оскільки рентна плата за спеціальне використання води не справляється за обсяги води, які використовуються для задоволення питних і санітарно-гігієнічних (пп. 255.4.1 ПКУ), а не зазначених у Дозволі господарсько-побутових та виробничих потреб, то не вбачається підстав для зменшення об'єкта оподаткування - обсягу фактичних обсягів води, видобутої із підземного водного об'єкта.

Водночас контролери завважили, що платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин вважаються в тому числі суб'єкти господарювання, які на підставі Дозволу видобувають воду з підземного водного об'єкта (пп. 252.1.4 ПКУ). Об'єктом оподаткування визнається взятий на облік гірничим підприємством обсяг товарної продукції, що визначається відповідно до затверджених підприємством схем руху видобутих корисних копалин, зокрема, й обсягу видобутої підземної води (п. 252.3 ПКУ).

Платникам рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин цікавим може бути матеріал "Як розрахувати рентну плату за видобування корисних копалин і заповнити декларацію" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини