Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП здійснює роздрібну торгівлю товарами: чи можна складати зведену ПН

6 травня 2019, 11:00
2219
0
Реклама

ФОП - платник ПДВ здійснює торгівлю товарами кінцевим споживачам (неплатникам ПДВ) в магазинах роздрібної торгівлі. Крім того, мають місце й операції за якими ціна придбання товарів перевищує фактичну ціну їх постачання. Чи можна за такими операціями складати зведені податкові накладні?

ФОП - платник ПДВ у разі постачання товарів, база оподаткування яких визначена відповідно до ст. 188 і ст. 189 ПКУ, перевищує фактичну ціну постачання таких товарів, може скласти не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену податкову накладну з урахуванням сум податку, розрахованих виходячи з перевищення бази оподаткування над фактичною ціною, визначених окремо за кожною операцією з постачання товарів/послуг.

А ось операція з постачання товарів/послуг за готівкові кошти кінцевому споживачеві (не зареєстрованому як платник ПДВ), розрахунки за які проводяться через касу/РРО або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника), зокрема реалізація товарів у магазинах роздрібної торгівлі такому кінцевому споживачеві, не може розцінюватися як постачання товарів, що має безперервний або ритмічний характер.

Тому, за такими операціями ФОП - платник ПДВ, який є постачальником товарів, зобов'язаний скласти податкову накладну за щоденними підсумками операцій, як це передбачено нормами п. 201.4 ПКУ (якщо податкова накладна не була складена на ці операції).

Див. ІПК ГУ ДФС у Полтавській області від 25.04.2019 р. № 1844/ФОП/М/16-31-13-02-16/ІПК.

Про порядок складання і реєстрації податкових накладних і розрахунків коригування до них читайте в рубриці "Аналітичні матеріали"/"ПДВ"/"Податкова накладна".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини