Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як звітувати з ренти за спецводокористування у разі отримання протягом кварталу нового дозволу

11 травня 2019, 17:00
1183
0
Реклама

Підприємство, що при провадженні господарської діяльності використовує обсяги води, вилучені на підставі дозволу на спеціальне водокористування (далі - дозвіл) з підземного водного простору засобами двох артезіанських свердловин, які розташовані в різних районах міста, звернулось за роз'ясненнями щодо порядку сплати рентної плати.

У відповідь на запит контролери в ІПК від 06.05.2019 р. № 1984/6/99-99-12-02-03-15/ІПК акцентували, зокрема, на наступному.

ПКУ визначено, що податкова звітність з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин подається за місцезнаходженням ділянки надр, з якої видобуті корисні копалини (пп. 257.3.1 ПКУ), а з рентної плати за спеціальне використання води - за місцем податкової реєстрації (пп. 257.3.4 ПКУ, з урахуванням припису п. 63.3 ПКУ). Таким чином підприємству, у разі наявності у нього об'єктів оподаткування, що належать до різних адміністративно-територіальних одиниць, для подання податкової звітності з рентної плати необхідно стати на податковий облік до контролюючих органів за місцезнаходженням таких об'єктів оподаткування підприємства.

Платники рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин обчислюють податкові зобов'язання з рентної плати за кожним об'єктом оподаткування в межах кожної ділянки надр та складають окремий розрахунок (додаток 1) для таких об'єктів оподаткування. При цьому у р. 5 розрахунків (додатків 1) зазначається код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ за місцезнаходженням таких об'єктів надр.

Водночас сума податкових зобов'язань з рентної плати за спеціальне використання води обчислюється платниками як за кожним об'єктом оподаткування, так і кодом водного об'єкта, визначеним згідно з додатком 16 декларації (р. 6 додатка 5). При декларуванні податкових зобов'язань з рентної плати за спеціальне використання води платниками зазначається інформація щодо наявного дозволу (р. 4 додатку 5), а також установленого у ньому величини річного ліміту забору води (р. 7 додатку 5).

Якщо підприємством у звітному (податковому) періоді отримано новий дозвіл, то підприємство складає окремі додатки 5 за кожним дозволом із зазначенням встановленого у такому дозволі річного ліміту забору води та обчислює податкові зобов'язання з рентної плати за спеціальне використання води пропорційно кількості днів дії такого дозволу у звітному (податковому) періоді.

Водночас оскільки в дозволі встановлено загальний річний ліміт використання води для підприємства, а не для кожного джерела водозабезпечення підприємства, то при визначенні розміру річного ліміту використання води для кожного такого джерела слід керуватися інформацією, наведеною у Паспортах артезіанських свердловин, зокрема, щодо дебіту артезіанської свердловини.

Суб'єктам господарювання, що видобувають корисні копалини, цікавим може бути матеріал "Як розрахувати рентну плату за видобування корисних копалин і заповнити декларацію" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини