Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Покупець повертає товар: як оформити правильно

16 травня 2019, 12:15
1879
0
Реклама

Суб'єкт господарювання під час проведення розрахункової операції з повернення коштів за товар покупцю (у разі рекомпенсації оплаченої послуги) має роздрукувати на РРО відповідний розрахунковий документ і передати його покупцеві, який повернув товар. А якщо сума повернення перевищує 100 грн, то слід скласти ще й акт про видачу коштів.

Податківці наголосили, що описаний алгоритм оформлення документів діє і в тому випадку, коли суб'єкт господарювання повертає кошти на платіжну картку покупця.

Акт про видачу коштів потрібно складати і при скасуванні помилково проведеної через РРО суми розрахунку.

У цьому акті необхідно зазначити:

- дані документа, що встановлює особу покупця, який повертає товар (відмовляється від послуги);

- відомості про товар (послугу);

- суму виданих коштів;

- дату і час видачі розрахункового документа, що підтверджує купівлю товару.

Акти передають до бухгалтерії, де зберігають протягом 3 років. У разі її відсутності - підклеюють до останньої сторінки КОРО.

Разом з тим фіскали сказали, що якщо ж підприємство (ФОП) не складе акт про видачу коштів у разі повернення покупцю коштів у сумі, що перевищує 100грн, він не порушить вимоги Закону № 265, але порушить вимоги Порядку №547.

Проте з цього приводу маємо гарну новину: суб'єкта господарювання не покарають за нескладення акта про видачу коштів! А все тому, що чинним законодавством відповідальність за це не передбачена (див. роз'яснення категорії 109.20 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua))

Джерело: ІПК ДФС України від 14.05.2019 р. № 2141/6/99-99-14-05-01-15/ІПК

Детально про документальне оформлення, розрахунки, облік й оподаткування повернення товару від покупця читайте в матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до зазначеної консультації та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини