Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Постанову про перевірки Держпраці скасовано: правові наслідки

17 травня 2019, 15:55
1145
0
Реклама

Планові та позапланові заходи державного нагляду (контролю) можуть здійснюватися Держпраці у формі перевірок, ревізій, оглядів, обстежень та в інших формах, визначених законом. Саме так прокоментувало ситуацію ДРС після відміни судом Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю.

Брифінг по правовим наслідкам резонансного судового рішення відбувся 17 травня.

"Таке рішення суду припинило хаотичну діяльність контролерів, які приходили на інспекційні відвідування, тобто відновило законний порядок проведення перевірок та баланс прав та відповідальності підприємців" - зазначила Голова ДРС.

ДРС вказує, що з 14 травня 2019 року:

  • Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю також втратили чинність та більше не можуть бути застосовані. Йдеться про скасування постанови КМУ від 26.04.2017 р. № 295;

  • виконавчі органи місцевих рад не можуть здійснювати перевірки у будь-яких формах;

  • Держпраці можуть здійснювати заходи держагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю виключно керуючись вимогами Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності". Судом підтверджено факт відсутності у КЗпП будь-яких особливостей здійснення заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю.

Обов'язкові умови перевірок :

  • розробка Держпраці та подання на затвердження Уряду критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження госпдіяльності суб'єктами господарювання у частині додержання вимог законодавства про працю і визначається періодичність таких заходів;

  • розробка, погодження з ДРС, затвердження та оприлюднення на офіційному сайті Держпраці уніфікованої форми акта перевірки.

Нагадаємо: 14.05.2019 Шостим апеляційним адміністративним судом прийнято постанову у судовій справі № 826/8917/17, якою задоволено позов підприємців та визнано нечинною постанову КМУ від 26.04.2017 р. № 295.

"З урахуванням встановлення нечинності постанови Кабінету Міністрів України № 295, судові позови, ініційовані підприємцями, до яких було застосовано норми затверджених цією постановою порядків, можуть мати судову перспективу", - підкреслив Денис Осмоловський, адвокат, який представляв інтереси підприємців у суді.

Чи вправі інспектори праці здійснювати контроль у будь-який час доби? Про це йшлося в матеріалі "Держконтроль і держнагляд дотримання законодавства з праці: узаконене "беззаконня"?" газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини