Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Амортполітика Мінфіну: геть МСФЗ-амортизацію для законсервованих ОЗ!

20 травня 2019, 10:30
773
0
Реклама

Прибутківці, які ведуть бухоблік за МСБО-МСФЗ, не повинні враховувати амортизацію об'єктів ОЗ, переведених на реконструкцію, модернізацію, добудову, дообладнання, консервацію, при обчисленні податку на прибуток, - Мінфін (лист від 22.04.2019 р. № 11210-09-63/11170).

На думку відомства це пов'язано із тим, що період перебування ОЗ на реконструкції, модернізації, добудові, дообладнанні та консервації не є строком корисного використання (експлуатації) такого ОЗ.

Автори листа також зауважили, що застосування іншого порядку нарахування амортизації ОЗ призводить до виникнення тимчасової податкової різниці, яка підлягає вирахуванню у майбутніх звітних періодах відповідно до П(С)БО 17.

Від себе додамо: ПКУ не передбачає обов'язку припиняти МСФЗ-амортизацію для цілей податку на прибуток. Однак, зважаючи на вказівку Мінфіну, податківці вже готуються застосовувати практику "зняття" амортизації ОЗ у вищеперелічених випадках (лист ДФС від 15.05.2019 р. № 15340/7/99-99-15-02-02-17).

Довідково: за правилами МСФЗ амортизацію активу починають, коли він стає придатним для використання, тобто коли він доставлений до місця розташування та приведений у стан, у якому він придатний до експлуатації у спосіб, визначений управлінським персоналом.

При цьому припиняють амортизацію на одну з двох дат, яка відбувається раніше:

• на дату, з якої актив класифікують як утримуваний для продажу (або включають до ліквідаційної групи, яку класифікують як утримувану для продажу) згідно з МСФЗ 5, або

• на дату, з якої припиняють визнання активу.

Амортизацію не припиняють, коли актив не використовують або він вибуває з активного використання, доки актив не буде амортизований повністю.

Проте, згідно з використаними методами амортизації, амортизаційні відрахування можуть дорівнювати нулю, якщо немає виробництва (п. 55 МСБО 16).

Корисним на цю тему буде також наступний матеріал: "Табу на зупинення амортизації в МСФЗ-обліку: чи розраховувати на податкову амортизацію" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини