Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ігри партійних списків: депутати зберегли стару виборчу систему

22 травня 2019, 14:40
410
1
Реклама

Сьогодні Президент України вніс до парламенту як невідкладний законопроект № 10319 "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів України". Ключова новація - скасувати вибори половини народних депутатів у виборчих округах. Парламент запропонували формувати на засадах пропорційної системи з обранням депутатів за партійними списками. Більше того, для проходження до Верховної Ради такому списку було достатньо набрати не менше 3% голосів виборців, що взяли участь у голосуванні. Зараз цей показник на рівні 5%.

Законопроект розглянули у комітеті Верховної Ради. Однак депутати не захотіли скасовувати голосування за кандидатів у депутати в одномандатних округах та зменшувати прохідний бар'єр. За включення цього законопроекту до порядку денного проголосували лише 92 депутати.

Тим же голосуванням було провалено включення до порядку денного законопроекту № 10319-1 "Про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України (щодо здійснення виборів за відкритими виборчими списками)". Ним група нардепів ініціювала формувати Верховну Раду теж виключно за партійними списками, але цього разу відкритими. Відкриті списки передбачають, що виборець голосує не лише за партію, а й конкретного кандидата у депутати. До речі, цей законопроект теж передбачав зниження прохідного бар'єру для партій до 3 %.

Таким чином, наразі чинними залишаються виборчі правила, за якими Верховну Раду формують за змішаною системою: половину депутатів обирають в одномандатних округах, а другу половину - за партійними списками, які набрали щонайменше 5% голосів виборців. Ці списки зараз вважають закритими, оскільки виборці не можуть впливати на їх формування, а вправі лише підтримати загалом кандидатів, висунутих тією чи іншою партією.

Джерело - повідомлення на офіційному веб-сайті ВРУ: 1, 2

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини