Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Не надійшла квитанція про прийняття ДФС податкової накладної: що робити

29 травня 2019, 09:00
673
0
Реклама

Якщо протягом встановленого строку платник ПДВ не отримав першу квитанцію, яка засвідчує факт і час отримання ДФС податкової накладної, то таку накладну вважають НЕ одержаною ДФС та НЕ зареєстрованою в ЄРПН. Відповідно, на підставі такої податкової накладної не формують податковий кредит. Про це зауважила ДФСУ в ІПК від 15.05.2019 р. № 2172/6/99-99-12-02-01-15/ІПК.

При цьому податківці орієнтувалися, зокрема, на норми Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Мінфіну України від 06.06.2017 р. № 557 (далі - Порядок № 557). Він говорить, що першу квитанцію платник ПДВ отримує за результатами автоматизованої перевірки протягом двох годин з часу його отримання контролюючим органом, в іншому разі - протягом перших двох годин наступного операційного дня.

Також Порядком № 557 встановлено: якщо автору протягом встановленого строку після відправки електронного документа не надійшла перша квитанція, електронний документ вважають НЕ одержаним адресатом. Саме на підставі цієї норми податківці сформували такий висновок.

Суми ПДВ, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними, не відносяться до податкового кредиту (п. 198.6 ПКУ). Відповідно, на підставі податкової накладної, за якою не отримана перша квитанція, не можна формувати податковий кредит.

До того ж, за несвоєчасну реєстрацію/відсутність реєстрації в ЄРПН податкової накладної на платника ПДВ - постачальника чекає штраф, передбачений ст. 1201 ПКУ, розмір якого залежить від кількості днів прострочення реєстрації.

Тому цю проблему потрібно вирішувати якомога швидше.

У такому випадку ми радимо відразу звернутися до ДФС і вказати на "збій" в системі. При цьому ліпше не поспішати повторно подавати на реєстрацію відповідну податкову накладну, бо навіть до помилково зареєстрованих податкових накладних застосовують згадані вище штрафи.

Джерело: ІПК ДФСУ від 15.05.2019 р. № 2172/6/99-99-12-02-01-15/ІПК.

Більш детально про це ми розповідали в матеріалі "Штрафи за несвоєчасну реєстрацію/нереєстрацію податкових накладних і розрахунків коригування в ЄРПН" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини