Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як діяти працівнику у разі невиплати заробітної плати

29 травня 2019, 11:35
934
0
Реклама

В Україні місяцями можуть затримувати виплату зарплат як державні, так і приватні підприємства. Право на своєчасну оплату праці гарантує Конституція України. Управління Держпраці у Тернопільській області вказало, як діяти працівнику, роботодавець якого не виплатив заробітну плату.

Нагадаємо: роботодавець зобов'язаний виплачувати зарплату регулярно в робочі дні у строки, встановлені колдоговором або внутрішнім актом роботодавця. При цьому робити це має роботодавець не рідше двох разів на місяць.

Але що робити, коли роботодавець не виплачує заробітну плату? Перш за все треба у письмовій формі звернутися до роботодавця з вимогою виплатити зарплату. Таке звернення, швидше за все, не принесе користі. Проте для подальших дій бажано, щоб працівник зафіксував низку дій, які зробив для отримання затриманої зарплати.

Також, щоб отримати невиплачену зарплату, можна звернутися до суду. При цьому в судовому порядку можна вимагати відшкодувати ще й суму моральної шкоди, яку завдав роботодавець, не виплачуючи зарплату.

Зважайте: за невиплату заробітної плати роботодавець несе не тільки адміністративну, але і кримінальну відповідальність.

За інформацією Управління Держпраці у Тернопільській області

Ознайомитись з "Розрахунком компенсації за несвоєчасну виплату заробітної плати" можете за посиланням.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини