Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із 1 липня "електричний" акциз: хто повинен платити

3 червня 2019, 15:00
2231
0
Реклама

Фіскали роз'яснили, як і скільки платити акциз за електроенергію.

Як відомо, 1 липня 2019 року збільшиться коло платників акцизного податку. Серед них будуть й платники акцизного податку з електричної енергії. Ними стануть особи, які виробляють підакцизні товари на митній території України (у т. ч. із давальницької сировини) чи ввозять такі товари на указану територію. За відсутності підзаконних актів податківцям доводиться самотужки давати роз'яснення з цього приводу.

Так, вони стверджують, що виробники електроенергії, які мають ліцензії на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електроенергії, стануть платниками акцизного податку. А отже - повинні подавати відповідні декларації, починаючи з 01.07.2019 р. Тобто свої декларації за липень 2019 р. вони мають подати до контролюючого органу не пізніше 20.08.2019 р., а нараховане зобов'язання сплатити не пізніше 30.08.2019 р.

Нагадаємо, що об'єктом оподаткування акцизним податком будуть операції з:

- реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції);

- оптового постачання електричної енергії.

При цьому базою оподаткування буде вартість реалізованої електричної енергії без ПДВ. Виходячи з неї обчислять суму податкового зобов'язання із врахуванням ставки у розмірі 3,2%. А датою виникнення податкових зобов'язань щодо постачання електроенергії стане дата підписання акта прийому-передачі електроенергії.

Утім, не підлягають оподаткуванню операції з реалізації електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками або з відновлюваних джерел енергії.

Податківці також нагадали: форма, порядок заповнення та подання декларації акцизного податку затверджено наказом Мінфіну України від 23.01.2015 р. № 14. У такій декларації заповнюють лише відповідний розділ і додатки до неї, які відповідають виду господарської діяльності платника та виду підакцизних товарів (продукції).

Джерело: Офіційний портал "Офіс великих платників податків Державної фіскальної служби"

http://officevp.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/379866.html

Про формування податкового кредиту платниками ПДВ, які здійснюють постачання електро- та теплової енергії, вугілля та продуктів його збагачення читайте в матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини