Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як правильно скласти розрахунок коригування до податкової накладної за щоденними підсумками

3 червня 2019, 16:00
1183
0
Реклама

Фіскали роз'яснили, який код причини коригування вказувати у розрахунку коригування до податкової накладної за щоденними підсумками. Вони вказали, що у графі 2.1 розділу Б розрахунку коригування зазначають код причини коригування, який відповідає причині, у зв'язку з якою здійснюють коригування. Про це йдеться у роз'ясненні ДФС у категорії 101.15 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua).

Водночас у податковій накладній за щоденними підсумками операцій:

1) графи 4 "Одиниця виміру товару/послуги, умовне позначення українське", 5 "Код", 6 "Кількість (об'єм, обсяг)" та 7 "Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ" можуть бути не заповнені,

2) у графі 10 "Обсяги постачання (база оподаткування) товарів/послуг без урахування ПДВ" відображають загальний обсяг постачання, а у графі 11 - суму ПДВ.

Водночас якщо в податковій накладній, складеній за щоденними підсумками, заповнено графи "Кількість (об'єм, обсяг)" та "Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ", розрахунок коригування до такої податкової накладної може містити наступні коди коригування:

101 - зміна ціни;

102 - зміна кількості;

103 - повернення товару або авансових платежів;

104 - зміна номенклатури.

Якщо в податковій накладній, складеній за щоденними підсумками, не заповнено графи "Кількість (об'єм, обсяг)" та "Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ", то розрахунок коригування до такої податкової накладної може містити лише два коди коригування:

103 - повернення товару або авансових платежів;

104 - зміна номенклатури.

Нагадаємо, що код причини коригування в податковій накладній зазначають із 01.12.2018 р. Саме із цієї дати почали діяти оновлення до форми податкової накладної, розрахунку коригування та порядку їх заповнення, затверджені наказом Мінфіну від 17.09.2018 р. № 763. Наразі Довідник умовних кодів причин коригування, опублікований на офіційному веб-сайті ДФСУ, містить 11 кодів причин коригування.

Додамо, що код причини коригування 103 використовують не лише у разі, коли товар або кошти повертають постачальнику/покупцю, але й для анулювання податкових накладних з неправильним ІПН чи датою складання податкової накладної.

Джерело: роз'яснення фахівців ДФСУ у категорії 101.15 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua).

Порядок заповнення розрахунку коригування ми розглядали в матеріалі "Розрахунок коригування до податкової накладної: правила складання" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини