Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як довести бенефіціарність отримувача доходів

3 червня 2019, 09:05
472
0
Реклама

Конвенції про уникнення подвійного оподаткування, укладені Україною, дозволяють застосовувати знижену ставку податку. Однак зробити це можна за умови, що нерезидент, який отримує дохід, є його бенефіціарним (фактичним) власником. Про це нагадав Офіс великих платників податків.

У протилежному випадку при виплаті пасивних доходів (таких як дивіденди, проценти, роялті тощо) на користь нерезидентів українська компанія зобов'язана сплатити податок за ставкою 15%.

За словами представників ДФС концепція "бенефіціарного власника" має застосовуватись в розумінні ПКУ. Такий підхід убезпечить платників податків від податкових ризиків, які виникають у разі застосування пониженої ставки податку при виплаті доходів нерезидентам згідно з правилами міжнародних договорів України.

Для обґрунтування поняття "бенефіціарності отримувача доходу" представники ДФС спираються на судову практику.

Зокрема, для визнання особи фактичним одержувачем доходу (бенефіціарним власником) необхідна не лише наявність правових підстав для безпосереднього одержання доходу, але і вигода від доходу (рішення Вищого адміністративного суду України від 24.03.2014 № К/800/52155/13).

Довідково: підтвердити бенефіціарність може документ, який свідчить про фактичне право нерезидента на такий дохід, зокрема, але не виключно:

• документ, який виданий компетентним органом країни, з якою Україна уклала міжнародний договір;

• ліцензія;

• патент;

• офіційно оформлений торговий знак тощо.

Додатково в ДФС можуть проаналізувати відповідні ліцензійні угоди про надання права використання об'єктів інтелектуальної власності, договори франчайзингу тощо.

Нагадаємо: підставою для безпосереднього застосування положень міжнародного договору при виплаті доходу, крім підтвердження бенефіціарності отримувача, є також наявність на момент виплати довідки, яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладений міжнародний договір.

Зверніть увагу! За відсутності на момент виплати такої довідки доходи нерезидента оподатковують відповідно до законодавства України без врахування положень міжнародного договору.

Із повним переліком країн, з якими Україна уклала угоди про уникнення подвійного оподаткування, можна ознайомитись тут.

Джерело: Офіційний портал "Офіс великих платників податків Державної фіскальної служби"

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини