Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Співвласник нежитлової будівлі компенсує комунальні іншому співвласнику: що з ПДВ

5 червня 2019, 08:30
287
0
Реклама

Податківці в ІПК від 22.05.2019 р. № 2292/6/99-99-15-03-02-15/ІПК роз'яснили, як оподатковувати ПДВ відшкодування (компенсацію) співвласником нежитлової будівлі на умовах спільної часткової власності витрат на сплату комунальних послуг. Вони вказали, що кошти, які надходять іншому співвласнику нежитлової будівлі як компенсація вартості комунальних послуг, не потрапляють до бази оподаткування ПДВ.

Фіскали пояснюють це тим, що сплату одним із співвласників вартості комунпослуг та отримання ним від іншого співвласника компенсації частини вартості таких послуг НЕ можна розцінювати як операцію з постачання послуг для цілей оподаткування ПДВ.

І тут вони наводять два таких аргументи:

1) нежитлова будівля належить співвласникам на умовах спільної часткової власності, а умови постачання комунальних послуг не передбачають їх поділу між співвласниками;

2) між співвласниками нежитлової будівлі відсутні договірні відносини щодо взаємного постачання послуг, до складу вартості яких можна було б включити вартість комунальних послуг.

Крім того, податківці наголосили на специфіці формування податкового кредиту. Так, слід враховувати те, що один із співвласників, який здійснює оплату комунальних послуг постачальнику у повному обсязі, не використовує весь обсяг таких послуг у власній господарській діяльності (частину вартості комунальних послуг йому компенсує інший співвласник).

Тому на частину вартості комунальних послуг, яка не використана у власній госпдіяльності (компенсована іншим співвласником), потрібно нарахувати компенсуючі ПДВ-зобов'язання за п. 198.5 ПКУ.

Нагадаємо, що компенсуючі податкові зобов'язання слід нараховувати лише за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними/виготовленими з ПДВ. А для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 01.07.2015 р., діє спецумова - компенсуючі ПДВ-зобов'язання нараховуємо тоді, коли під час такого придбання або виготовлення суми ПДВ включили до складу податкового кредиту. І це не єдина особливість нарахування компенсуючих ПДВ-зобов'язань.

Джерело: ІПК ДФСУ від 22.05.2019 р. № 2292/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Про те, коли потрібно нараховувати компенсуючі ПДВ-зобов'язання, якою податковою накладною оформляти їх нарахування і на яку дату її складати читайте в матеріалі "Компенсуючі податкові зобов'язання з ПДВ: коли їх необхідно нараховувати" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини